Revista editorialelor, 30 martie
Articole din Gândul, România Liberă şi Jurnalul Naţional.
Articol de Costi Dumăscu, 30 Martie 2010, 08:30
Dezbaterile pe tema noii legi a educaţiei şi - în context - intervenţia preşedintelui Băsescu sunt subiecte de analiză în editorialele din presa zilei.
Cristian Tudor Popescu, Gândul. Afirmaţia preşedintelui că "o reformă a sistemului de educaţie poate ajuta la ieşirea României din criză" este totuna cu a-i recomanda unui bolnav cu febră, hipertensiune şi scădere masivă în greutate, lecturi din Aristotel şi Makarenko între două şedinţe de tras de fiare la sala de fitness. Prezentată astfel, reforma educaţiei arată ca o diversiune menită să abată atenţia de la incapacitatea Guvernului Boc de a trata corect bolnavul. Ce poate, însă, într-adevăr să amelioreze şi să prevină o reformă a educaţiei (este şi cazul celei de faţă) sunt criza de civilizaţie şi cea morală. Manifestate, de pildă - continuă acid Cristian Tudor Popescu - în aşa-ziceri la nivel prezidenţial cu privire la cei 20 la sută homosexuali dintre români şi cele 40 la sută diagnostice greşite puse de medicii din această ţară.
Intervenţia de ieri a lui Traian Băsescu este, dimpotrivă, apreciată în editorialul din România Liberă. Scrie Elena Vijulie : "Preşedintele Traian Băsescu are dreptate atunci când spune că acum este momentul reformei în educaţie. Fără temelii noi în materie, ne sufocăm : economic, politic, chiar şi demografic". Şi totuşi - continuă Elena Vijulie, cu ochii la politicienii din opoziţie şi orbit de mesajele înţepenite ale sindicatelor, ministrul Daniel Funeriu a uitat că se poate folosi într-un efort autentic spre un adevărat sistem de educaţie de mulţimea de profesori inteligenţi din această ţară, care se simt probabil umiliţi de prestanţa ineficientă a sindicatelor, şi de mulţimea de părinţi interesaţi în cel mai înalt grad de calitatea educaţiei. Pentru ei, ministrul ar fi trebuit să respecte cele 30 de zile dedicate de lege dezbaterii publice, şi nicidecum să înjumătăţească termenul, şi în preajma Paştilor pe deasupra.
Despre ministrul de la educaţie scrie şi Miruna Munteanu în Jurnalul Naţional. Daniel Funeriu părea prototipul ideal al tânărului politician la care visează societatea civilă : are vârsta potrivită, CV-ul perfect şi un trecut fără pată. Din nefericire, însă, partidul l-a schimbat pe el, nu invers - consideră Miruna Munteanu. Daniel Funeriu a învăţat prea repede să se gudure pe lângă doctoranda Udrea şi să calculeze, la OTV, viteza pumnului prezidenţial.