Revista editorialelor, 29 martie
Articole din Gândul, România Liberă şi Evenimentul zilei.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 29 Martie 2010, 08:06
Marius Niţu ne anunţă din Gândul că "România a trecut oficial la criza de vară". "Mai gravă decât coafarea crizei e ignorarea faptului că fenomenul e abia la început. Până acum, guvernanţii au repetat, mereu şi mereu, că această criză reprezintă şi o oportunitate de a scăpa de o administraţie obeză şi ineficientă, o cale de a crea un stat modern, suplu, adaptat nevoilor cetăţeanului. Se vorbea de concedierea a sute de mii de funcţionari din administraţiile locale şi ministere care freacă hârtiile şi calculatorul setat pe Solitaire.
Ce s-a întâmplat până acum? Criza a lovit groaznic sectorul privat, 400.000 de oameni şi-au pierdut slujbele, alte sute de mii au salariile ciuntite. La stat e aproape linişte. Au fost daţi afară câteva mii de CFR-işti, sunt ameninţaţi profesorii cu 15 mii de concedieri şi tot lor li se taie nişte sporuri; în rest... e linişte!
Administraţia cea grasă, cu salarii mult peste media pe economie e bine mersi. În aceste condiţii, să spui precum Boc că greul a trecut înseamnă să te îmbeţi cu apă şi criză rece." - conchide Marius Niţu.
În România Liberă, Dan Cristian Turturică remarcă "acţiunea celor 300 de magistraţi de a pune presiune pe CSM, cerându-i să se achite de obligaţiile ce îi revin. Este prima iniţiativă de amploare prin care chiar breasla magistraţilor arată că îşi doreşte şi poate sa contribuie la recâştigarea încrederii în justiţie, fără a mai fi nevoie de critici sau impulsuri din exterior.
Mai mult decât atât: o mişcare de reformă morală iniţiată de magistraţi poate fi şi un scut împotriva imixtiunilor politice." De aceea, editorialistul anunţă că România Liberă se solidarizează cu mişcarea magistraţilor protestatari şi îi invită pe toţi cei care doresc să îşi manifeste sprijinul să trimită scrisori la redacţie sau să reacţioneze pe pagina de internet a ziarului.
O privire critică, dar foarte lucidă aruncă Mircea Mihăieş, din Evenimentul Zilei, asupra societăţii noastre bolnave de corupţie şi nepotism. Şi scrie, citez: "Fascicolul de raze îndreptat asupra lui Cătălin Voicu dezvăluie doar o măruntă parte a şerpăriei din subterana politico-infracţională.
Încercaţi să aflaţi cine se găseşte, la propriu, în spatele decidenţilor din administraţie şi veţi descoperi o incredibilă faună de profitori şi aranjori. Nu există post-cheie în sistemul bugetar din România care să nu fie infectat de virusul corupţiei şi abuzului.
Azi, întreaga administraţie e controlată, ca pe-o tablă de şah măsluită, de pionii-consoarte şi pionii-copii. Corupţia, incompetenţa şi resentimentul rod lumea românească din străfunduri. Cutare ţaţă cu putere de decizie într-o direcţie judeţeană e, la nivelul ei de acţiune, la fel de devastatoare în efecte precum uimitorul Voicu. Ea ştie cine trebuie împins în faţă şi cine dat de-o parte, cine „faultat” cu zâmbetul pe buze şi cine ameninţat grosolan, cine „raportat” mai sus şi cine protejat ca sfintele moaşte. Că e nevastă, că e fiu, că e ginere ori noră, în România de azi ei sunt beneficiarii intangibili ai celui mai scârbos fel de imunitate: a competenţei trucate şi a cinismului rapace. Răul lumii noastre se află cantonat la bază, la rădăcini, perfect camuflat de zâmbetele soţiilor şi de cinismul fiilor cărora soţii şi taţii le-au furnizat „mape profesionale” beton." - încheie Mircea Mihăieş.