Revista editorialelor, 12 octombrie
Articole din Evenimentul Zilei, Adevărul şi Jurnalul Naţional.
Articol de Costi Dumăscu, 12 Octombrie 2010, 09:01
Decizia partidelor de opoziţie de a nu participa la consultările de ieri, de la Cotroceni, este comentată în editorialele din presa zilei.
PSD şi PNL au pierdut o ocazie de a-şi demonstra eficienţa, acţionând încrâncenat si nepotrivit. PSD si PNL repetă acum greşelile lui Traian Băsescu.
Asemeni acestuia, se manifestă arogant, nu ţin seama de ceilalţi şi încearcă să elimine din ecuaţia politica o instituţie fundamentală: desconsideră Preşedinţia aşa cum a făcut Traian Băsescu cu Parlamentul, închid dialogul politic când este mai mare nevoie de el, împing până la absurd lupta politică şi exploatează în mod populist nevoile cetăţenilor.
Orbite de războiul lor cu preşedintele, partidele de opoziţie nu-şi imaginează că aceleaşi păcate politice le-ar putea costa exact ca pe acesta - mai zice Rodica Ciobanu.
Călin Hera de la Evenimentul Zilei încearcă să răspundă la aceleaşi întrebări. Au făcut bine PSD şi PNL că nu s-au dus la consultări? Fac bine dacă nu participă la dezbaterile prezidate de Roberta Anastase? Principalul dezavantaj - crede jurnalistul - este că le lasă adversarilor prim-planul.
Le oferă prilejul să spună că opoziţia doar declarativ urmăreşte interesele oamenilor, că refuză dialogul, fiind mânată de interese meschine, politicianiste. Principalul avantaj - principialitatea.
Cât despre putere - continuă Călin Hera - atunci când majoritatea a fost constituită prin metoda UNPR (adică a dezertărilor bine controlate) dialogul de bună-credinţă cu opoziţia e mai mult decât necesar.
Lucian Avramescu de la Jurnalul Naţional schiţează pe două coloane tabloul unei ţări despre care spune că este la graniţa falimentului, situaţie de care cosideră că se fac vinovaţi preşedintele şi guvernul. Apoi jurnalistul răspunde tăios la întrebarea : ce face în acest timp opoziţia? Figuraţie. Şotron politic de elevi în recreaţie. Apatie şi prosteală. Victor Ponta, de pildă, de care mulţi români îşi leagă speranţele, se dă de-a berbeleacul cu maşina la nu ştiu ce raliu.
N-ai voie - consideră Lucian Avramescu - prin statutul pe care-l ai, să te dai cu maşinuţa şi să iei foc aşa cum n-are voie şeful statului să se fâţâie la volan prin centrul Capitalei.
Am păstrat pentru final textul lui Liviu Antonesei din Adevărul, despre eternitatea lui Caragiale. De la dezbaterile din Parlament şi până la nunţile cu manele din cartierele - nu doar marginaşe - ale oraşelor, de la barurile cu stripteuze durdulii şi până la prestaţiile primarilor cu burdihanele învelite în tricolor, actualitatea lui Caragiale e atât de vizibilă, atât de evidentă încât e imposibil să nu devii convenţional atunci când faci referire la ea.
Da, trăim în Caragiale, într-o lume simpatică, drăguţă, tolerantă, suportabilă - scrie Liviu Antonesei. O lume pe măsura noastră.