Revista editorialelor, 12 iulie
Editoriale din Gândul, România Liberă, Evenimentul Zilei.
Articol de Costi Dumăscu, 12 Iulie 2010, 08:52
Puterea şi opoziţia au parte, deopotrivă, de critici în editorialele din ziarele de astăzi - şi nu numai pentru acţiunile şi declaraţiile lor din aceste zile, ci mai cu seamă întrucât se fac vinovate, la capătul a 20 de ani de rotire a clientelei de partid, de dezastrul ţării.
De când au dat inundaţiile, dl. preşedinte a încercat să transmită un lucru corect - scrie Florin Negruţiu în Gândul : statul nu face case pentru sinistraţi, oamenii ar trebui să nu mai aştepte ajutor de sus, ci să se ajute şi singuri.
Doar că avem aici o problemă de inadecvare la moment : nu poţi să ţii poporul într-o stare de asistenţă continuă şi să vii într-o zi, în cea mai cruntă zi, şi să-i spui că-i tai macaroana. Să-i cerţi pe oameni că cer, după ce i-ai obişnuit decenii de-a rândul să ceară.
S-a văzut din nou, ca şi în cazul tăierilor de salarii, că preşedintelui Traian Băsescu îi lipseşte credibilitatea pentru a transmite nişte adevăruri grave şi dureroase.
În acest timp, opoziţia vrea şi se pregăteşte de alegeri anticipate - constată Dan Cristian Turturică în România Liberă.
Dar - întreabă editorialistul - ce politică economică alternativă au propus concret PSD sau PNL la gafele şi bâlbâielile PDL? Au explicat cu cifre cum poate fi acoperit deficitul imens din bugetul asigurărilor sociale? Au dat exemple de cheltuieli exagerate în ministere, care pot fi eliminate? Nu. S-au mulţumit să se jeluiască ipocrit că Băsescu va omorî cu zile mii de pensionari. Iar alegerile anticipate - încheie Dan Cristian Turturică - nu sunt o soluţie pentru că, la fel ca în orice perioadă electorală, aparatul de stat va intra în paralizie, iar risipirea banilor publici pe cumpărarea voturilor va atinge cote monumentale.
În Evenimentul Zilei, Mircea Mihăieş crede că este, acum, nu momentul restructurărilor, ci al tăierii în carne vie şi face un tablou al situaţiei în care ne aflăm : primării supraaglomerate de fiice, neveste şi amante, instituţii "deconcentrate" gemând de clientela de partid, pe cât de incapabilă, pe atât de ticăloasă, şi pe cât de leneşă pe atât de perversă, şcoli şi spitale gata să se prăbuşească sub înrudirile ce nu se mai sinchisesc să coboare măcar până la gradul trei, deoarece totul trebuie tranşat, condus, dictat la nivel de familie.
Iar aceşti "mici dăunători" din administraţie sunt, totuşi, nimic faţă de "animalele rapace" de la vârful mediilor economice. Marfa românescă este necompetitivă nu pentru că e proastă, ci pentru că e scumpă.
Şi e scumpă deoarece energia costă la noi direct proporţional cu şirul de "băieţi deştepţi" interpuşi pe traseul de la producător la consumator. Iată de ce - mai scrie Mircea Mihăieş - în timp ce parlamentarii şi guvernanţii noştri flecăresc prin studiourile televiziunilor, coborâm cu toţii, legal şi constituţional, în prăpastia mizeriei.