Revelionul, cu bune, cu rele
Românii caută să se simtă cât mai bine de petrecerea de Revelion, dar ei "trebuie să rămână cumpătaţi".
Articol de Radiojurnal, 31 Decembrie 2015, 17:31
Medicii sfătuiesc populaţia să nu exagereze cu mâncarea şi băutura de sărbători
Ca de obicei, în perioada sărbătorilor de iarnă, medicii sfătuiesc populaţia să nu exagereze cu mâncarea şi băutura. Ar fi bine ca toată lumea să consume moderat alimentele tradiţionale pe bază de carne de porc, dar mai ales pe cele cu conţinut ridicat în grăsimi şi pe cele prăjite.
Medicii recomandă o alimentaţie diversificată, care să cuprindă şi cereale, legume, fructe şi produse lactate. Pe lângă toate aceste sfaturi, fostul ministru al sănătăţii, profesor doctor Mircea Beuran, medic chirurg la Spitalul Floreasca din Bucureşti, transmite şi un mesaj de Anul Nou pentru ascultătorii noştri.
Mircea Beuran:Vreau să adresez tuturor ascultătorilor postului România Actualităţi şi românilor de pretutindeni un An Nou 2016 cu sănătate, cu prosperitate, cu bucurii reale şi să fredoneze zilnic imnul României.
Avertisment al inspectorilor sanitar-veterinari
Autorităţile sanitar-veterinare le atrag atenţia celor care mai au de făcut cumpărături pentru petrecerea de Revelion să aibă grijă de unde îşi achiziţionează produsele. Pentru a preveni eventuale probleme de sănătate, clienţii trebuie să fie atenţi mai ales la mărfurile luate din locuri neautorizate, care nu au ambalaje sau nu sunt etichetate.
Nu cumpăraţi carne din locuri neautorizate şi refuzaţi produsemircea groza, le fără etichetă - este îndemnul autorităţilor sanitare pentru populaţie. Cumpărătorii sunt sfătuiţi să manifeste o atenţie sporită, inclusiv în cazul produselor din supermarket.
Mircea Groza, specialist în alimentaţie publică: Dacă apeşi, trebuie să revină carnea, să fie elastică. Nu vă recomand să cumpăraţi carne tocată. Dacă vreţi carne tocată, o tocaţi acasă sau o cumpăraţi şi în faţa dvs să o toace. Sunt măcelării care au, în faţa ta, îţi alegi carnea, mai grasă sau nu şi mi-o tocaţi.
Eticheta este esenţială, potrivit doctorului Nicolae Mocuţa, specialist în siguranţa alimentară.
Nicolae Mocuţa:Ar trebui să fim foarte atenţi la etichetă, la data expirării, la aspectul produselor, mai ales la carne, aspectul, culoarea, mirosul, gustul, consistenţa neapărat ş.a.m.d.
Consumatorii sunt îndemnaţi să se ferească de produsele care nu sunt însoţite de informaţii privind termenul de valabilitate, compoziţia şi producătorul.
Bisericile devin neîncăpătoare în noaptea dintre ani, declară episcopul ortodox român al Italiei, Prea Sfinţitul Siluan
În Italia, cea mai mare parte din cele două sute de biserici ortodoxe române rămân deschise în această noapte pentru credincioşii români care doresc să sărbătorească Revelionul prin rugăciune, împreună cu alţi conaţionali.
De la an la an, bisericile devin neîncăpătoare în noaptea dintre ani, potrivit episcopului ortodox român al Italiei, Prea Sfinţitul Siluan - într-o declaraţie acordată corespondentului Radio România Actualităţi, Elena Postelnicu.
PS Siluan:Spre suprinderea mea, în urmă cu câţiva ani, am zis "hai să facem un pic de rugăciune la Episcopie în seara de Anul Nou că or fi oameni, săracii, care n-au unde merge şi facem rugăciunea de bincuvântare sau acatistul Mântuitorului, dar să facem şi dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile, care să se termine cândva, în noapte, şi după aceea să ciocnim şi un pahar de şampanie, să gustăm şi ceva împreună, dar să intrăm în anul următor, spre deosebire de felul în care intră marea majoritate a oamenilor, în rugăciune".
Oamenii au rămas foarte bucuroşi şi satisfăcuţi, pentru că au zis: e cel mai frumos Revelion pe care l-am petrecut, că dacă mergeam la masă era o muzică asurzitoare, mâncam şi beam, dar ne aflam într-un fel osteniţi şi la Liturghie nu mai puteam să venim a doua zi. Se bucură cu toţii şi, de la an la an, creşte; deja biserica a devenit neîncăpătoare anul trecut. În felul acesta, oamenii învaţă să petreacă altfel şi îşi dau seama că petrecerea cu Dumnezeu aduce o bucurie şi o împlinire care nu are asemănare cu nicio altfel de petrecere.
Măsuri speciale pentru Revelion
Autorităţile au luat, în toată ţara, măsuri speciale pentru Revelion. Peste 37.000 de poliţişti, pompieri, agenţi de frontieră şi jandarmi sunt mobilizaţi pentru a asigura ordinea publică.
Pentru a nu ne expune riscurilor, suntem sfătuiţi să nu manevrăm artificiile, petardele, rachetele şi alte materiale pirotehnice în încăperi şi spaţii închise sau aglomerate. Folosite necorespunzător, acestea pot provoca arsuri şi răni grave la nivelul ochilor. Recomandările vin din partea şefului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov, general de brigadă Gheorghe Pop, care a transmis şi un mesaj pentru ascultătorii noştri.
Gheorghe Pop: Eu doresc în numele ISU Bucureşti-Ilfov multă sănătate, toate cele bune şi vreau să mulţumesc în primul rând colectivului RRA că a fost un partener adevărat şi de nădejde pentru transmiterea mesajelor noastre instituţionale către toţi cetăţenii şi, în mod deosebit, pentru cetăţenii capitalei.
Personalul ISU este pregătit în orice moment să-şi facă datoria până la capăt pentru a asigura atât valorile materiale, cât mai ales viaţa şi securitatea cetăţenilor Bucureştiului şi ai judeţului Ilfov.
Românii continuă să folosească petarde şi pocnitori la sfârşit de an, chiar dacă sunt interzise din 2009
Petardele şi pocnitorile sunt interzise din 2009, dar oamenii continuă să le folosească la fiecare sfârşit de an, ignorând atât legea, cât şi riscurile.
În această perioadă, poliţiştii şi jandarmii au confiscat, în toată ţara, zeci de mii de materiale pirotehnice ilegale, iar controalele vor continua. Petardele sunt foarte periculoase, putând cauza numeroase probleme de sănătate, unele chiar foarte grave, afectând în principal ochii, a subliniat pentru Radio România Actualităţi medicul Monica Pop, managerul Spitalului Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti.
Monica Pop:Unele dintre ele sunt artizanale şi ar trebui să existe un timp de latenţă între aprinderea fitilului şi explozie, şi de obicei asta nu se întâmplă, şi atunci poate exploda în faţă.
Din păcate, întotdeauna pertardele care explodează aproape de cineva sau în faţă provoacă afecţiuni oftalmologice extrem de grave, iniţial arsuri, dar şi plăgi şi chiar eviscerarea globului ocular, deci pierderea conţinutului şi mulţi dintre pacienţii care au păţit astfel de accidente au proteză oculară în momentul de faţă.
Sunt şi tineri, şi copii, şi adulţi şi oameni de toate vârstele care au asemenea urmări, si acesta a fost motivul pentru care a apărut această lege de interdicţie. Cu toate acestea, ca orice lucru interzis, se mai întâmplă să se folosească.