REUTERS: Economia României ar urma să scadă cu peste 14% în trimestrul II
Articol de Sergiu Şteţ, 26 Mai 2020, 21:33
Este de așteptat ca economia românească să se contracte cu 14,4% de la an la an în trimestrul doi, după o carantină de două luni pentru împiedicarea răspândirii noului coronavirus, cu o recuperare estimată pentru al patrulea trimestru, arată raportul de convergență al guvernului pe 2020.
Statul UE a confirmat până acum peste 18.000 de cazuri și peste 1.200 de decese. Guvernul crede că economia se va contracta per total cu 1,9% anul acesta, sub estimările analiștilor.
Economia României a crescut peste așteptări în primul trimestru de la an la an, cu 2,4%.
„O reducere drastică a activității economice e estimată pentru al doilea trimestru, cu perspectiva trimestrială descriind o curbă în V, cu [...] recuperare efectivă în al patrulea trimestru”, afirmă raportul publicat de ministerul finanțelor. „Pe termen mediu, cel mai probabil scenariu este unul în care creșterea economică va reveni la potențialul ei estimat de dinainte de pandemia de Covid-19, de 3-4%.”
Raportul afirmă că o probabilă sursă de incertitudine va rezulta în 2021 dintr-un potențial al doilea val de infecții în octombrie-noiembrie 2020. Deși măsurile de stimulare economică asociate pandemiei și măriri de salarii și pensii aprobate anterior au împins ținta de deficit bugetar la 6,7% din PIB în 2020, raportul estimează că actualul deficit de cont va scădea la 4,1% din PIB față de 4,6% în 2019.
Raportul se așteaptă totodată la o rată medie a șomajului de 4,4% în 2020. Datoria guvernamentală brută va crește la 40,9% din PIB în 2020 de la 35,2% în 2019. Chiar și înainte de pandemie, România avea probleme cu creșterea deficitelor bugetar și de cont curent, alimentate de generozitatea fiscală a anteriorului cabinet de centru-stânga.
Confruntându-se cu alegeri locale și generale anul acesta, guvernul minoritar de centru trebuie să decidă dacă va implementa o mărire anterior aprobată a pensiilor cu 40% din septembrie, fapt care ar putea provoca o diminuare a rating-ului și o presiune pe activele financiare.
Articol de Luiza Ilie și Gareth Jones
Traducere: Andrei Suba/RADOR