Reuniunea miniştrilor de comerţ ai statelor membre ale UE- la Bucureşti
Riscurile la adresa economiei internaţionale sunt reale şi vor exista probleme economice- a declarat aseară, dir. general al Organizaţiei Mondiale a Comerţului, Roberto Azevędo
Articol de Florentina Varga, 22 Februarie 2019, 02:37
Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Comerţului, Roberto Azevędo a participat aseară, la un briefing de presă alături de ministrul român pentru mediu de afaceri, comerţ şi antreprenoriat, Ştefan Radu Oprea.
La randul său, comisarul european pentru comerţ, Cecilia Malmström, a arătat că Organizaţia Mondială a Comerţului trebuie reformată de urgenţă şi are nevoie să fie întărită pentru că în prezent există la nivelul ei o incapacitate de a lua decizii. Comisarul european s-a referit şi la importanţa crucială a comerţului pentru cetăţenii europeni şi pentru români şi asta pentru că 36 de milioane de joburi din UE depind de exportul către alte ţări. Roberto Azevędo şi Cecilia Malmström au venit la Bucureşti, la Reuniunea miniştrilor de comerţ ai statelor membre ale UE, care se desfăşoară în contextul preşedinţiei române a Consiliului Uniunii.
Întreprinderile mici şi mijlocii sunt coloana vertebrală a economiei europene, a sublinmiat comisarul european pentru comerţ, Cecilia Malmström, în dialogul avut cu cetăţenii. Acestea trebuie să fie în centrul acordurilor de comerţ pe care UE le realizează - a adăugat comisarul european, care a declarat că OMC trebuie reformată.
Cecilia Malmström: "OMC are nevoie de o reformă urgentă. Organizaţia nu a fost atât de eficientă cât s-ar fi dorit. În momentul de faţă ştim foarte bine că există probleme cu preţurile de dumping sau alte situaţii în care unele ţări au solicitat transferul de tehnologie, iar în astfel de situaţii nu avem reguli, trebuie create noi reguli şi trebuie să ne asigurăm că acestea vor funcţiona mai bine şi să ne asigurăm că avem un for superior de soluţionare a disputelor întrucât în momentul de faţă SUA blochează numirea arbitrilor.
Încercăm să reformăm organizaţia şi lucrăm alături de România şi SUA în ceea ce priveşte transferul de tehnologie şi să ne asigurăm că facem faţă noilor provocări".
Ministrul român al mediului de afaceri, comerţ şi antreprenoriat a subliniat că "În aceste momente trăim experienţe provocatoare în ceea ce priveşte comerţul internaţional, dar ca europeni credem în comerţul multilateral, bazat pe reguli".
Ştefan Radu Oprea: "Cred că trebuie manifestată prin facilitarea acestui dialog cu toate părţile interesate şi, mai mult decât atât, cu o transparenţă foarte mare faţă de cetăţenii europeni. Când vorbesc despre ultimele evoluţii mă gândesc de asemenea şi la Davos, la faptul că 76 de state au hotărât ca să înceapă discuţiile şi negocierile referitoare la comerţul electronic.
Nu uit niciodată că în aproape 99% din numărul total de companii din Europa sunt întreprinderi mici şi mijlocii şi că revoluţia tehnologică transformă orice microîntreprindere într-o posibilă micromultinaţională, printr-un clic distanţă, în perspectiva posibilităţilor de a fi prezente pe pieţe terţe".
Prezent la Bucureşti, directorul general al OMC, Roberto Azevędo, a subliniat că potrivit ultimului raport primul trimestru din 2019 a înregistrat cea mai redusă creştere economică din 2010 până în prezent.
Roberto Azevędo: "Ne confruntăm cu nişte provocări destul de însemnate, sunt tensiuni între partenerii comerciali în prezent, ceea ce înseamnă un test de rezistenţă şi pentru întreaga comunitate. Va exista un impact economic cu adevărat. Deja un indicator al OMC a fost revizuit pentru că ne confruntăm cu o creştere încetinită a comerţului şi a balanţei comerciale, în primul trimestru al anului, ceea ce va însemna încetinirea şi a altor indicatori din sectorul automobile, producţie sau vânzări, deci trebuie să tot ceea ce putem pentru a diminua aceste tensiuni".
Printre temele ce vor fi discutate astăzi, de miniştrii comerţului din statele membre, se vor afla şi procesul de modernizare a OMC, dar şi relaţiile comerciale dintre SUA şi UE.