Reuniunea Grupului mixt de control parlamentar specializat al Europol
Europol, Organizaţia de combatere a criminalităţii la nivel european, trebuie să facă faţă erei digitale şi să se perfecţioneze continuu în privinţa schimbului de informaţii.
Articol de Florin Lepădatu, 26 Februarie 2019, 08:38
Europol, Organizaţia de combatere a criminalităţii la nivel european, trebuie să facă faţă erei digitale şi să se perfecţioneze continuu în privinţa schimbului de informaţii, pentru a garanta securitatea cetăţenilor de pe continent.
Este una din temele abordate la reuniunea Grupului mixt de control parlamentar specializat al acestei agenţii, organizate la Bucureşti, în contextul preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene.
Participanţii la eveniment au apreciat contribuţia specialiştilor români la activitatea Europol, dar şi rezultatele cooperării cu Poliţia Română şi de Frontieră.
O sinteză realizată de redactorul RRA, Angela Matei: "Într-o epocă a informaţiei, în care într-un minut se dau cam două milioane de mail-uri sau 160 de milioane de mesaje, este foarte greu să identifici ameninţarea la adresa cetăţenilor europeni, arătau participanţii la reuniune.
O prelucrare cât mai rapidă a datelor este foarte importantă, iar aici intervine Europol, după cum sublinia preşedintele Consiliului de administraţie al agenţiei, Victor Apreotesei: "Toate investigaţiile din lumea de astăzi nu pot să nu aibă o componentă de date digitale.
De aceea, una din priorităţile aduse în faţa Consiliului este aceea de a învăţa să utilizăm şi de a învăţa să găsim date digitale."
În cadrul Europol, România este pe locul doi ca număr de angajaţi, având aproximativ 60 de specialişti, în principal în domeniul IT şi al analizei de date.
Directorul agenţiei, Catherine De Bolle, a vorbit în cadrul conferinţei şi despre cooperarea cu autorităţile de la Bucureşti.
Catherine De Bolle: "Putem conta pe sprijinul Poliţiei Române, ne-a trimis adevăraţi experţi în combaterea infracţiunilor cibernetice.
De asemenea, cooperăm strâns şi în investigarea traficului de droguri."
În ceea ce priveşte strategia Europol pentru anii viitori, aceasta vizează printre altele utilizarea de noi tehnologii pentru ca informaţia să nu fie doar colectată, ci şi interconectată."