Reuniune a CSAT, la Palatul Cotroceni
Reuniunea de la Palatul Cotroceni a avut loc fără un ministru titular al Apărării, după demisia lui Vasile Dîncu.
Articol de Florin Lepădatu, 26 Octombrie 2022, 07:51
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Realizator: Războiul din Ucraina, investițiile în dezvoltarea producției de gaze naturale și utilizarea pe termen scurt a resurselor de cărbune, precum și înzestrarea Armatei Române au fost analizate ieri de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării. Reuniunea de la Palatul Cotroceni a avut loc fără un ministru titular al Apărării, după demisia lui Vasile Dîncu, dar cu Nicolae Ciucă în dublă ipostază: de premier și șef interimar la MApN.
Reporter: Oana Bâlă - Analiza războiului din Ucraina și implicațiile sale pentru România a fost principalul subiect dezbătut în cadrul ședinței CSAT, iar membrii Consiliului au vorbit și despre sprijinul pe care România îl va acorda în continuare Ucrainei. Au fost analizate propunerile de contracarare a potențialelor amenințări, astfel încât să fie menținută pacea în regiunea Mării Negre și să fie evitată extinderea conflictului, în contextul în care obiectivul prioritar al țării noastre rămâne cel de întărire a securității și apărării naționale.
Membrii CSAT au aprobat și actualizarea Programului "Armata 2040" pe principalele sale direcții: bugetarea necesarului de personal, reconfigurarea programelor de înzestrare, dar și modernizarea industriei de apărare. Au mai fost aprobate propunerile Ministerului Energiei privind îmbunătățirea rezilienței energetice a României, astfel încât populația să fie protejată și să fie asigurată continuitatea în aprovizionare cu energie electrică și cu gaze naturale, în condițiile unor prețuri care să nu împovăreze cetățenii. În același timp, membrii Consiliului au concluzionat că pe termen mediu sunt foarte importante atât introducerea reactoarelor nucleare de generația a IV-a, mici și modulare, cât și consolidarea infrastructurii de transport a energiei electrice și a gazelor naturale.