Resursele umane şi finanţarea, problemele sistemului sanitar
Ministrul Raed Arafat a declarat că problema restricţiilor bugetare este una care nu poate fi rezolvată imediat şi a prezentat potenţiale soluţii pentru reorganizarea sistemului.
Articol de Marilena Frâncu, 26 Noiembrie 2012, 14:45
Resursele umane, finanţarea şi detaliile organizatorice sunt cele trei paliere identificate de ministrul sănătăţii, Raed Arafat, drept principale probleme ale sistemului sanitar.
La o conferinţă pe tema reformei din acest domeniu, ministrul a arătat că problema restricţiilor bugetare este una care nu poate fi rezolvată imediat şi a prezentat potenţiale soluţii pentru reorganizarea sistemului, rezolvarea deficienţelor de cadre medicale şi eficientizare în domeniul achiziţiilor.
Medicamentele şi materialele sanitare vor fi achiziţionate prin licitaţii unice organizate de Ministerul Sănătăţii.
Ele sunt o soluţie pentru eficientizarea cheltuirii banilor din sistemul sanitar, a declarat ministrul sănătăţii, Raed Arafat.
El a dat exemplul Croaţiei, care a realizat economii de 20%, iar banii obţinuţi au putut fi redirijaţi în sănătate.
"În loc să facem licitaţii mici pe anumite dispozitive medicale, care sunt costisitoare şi care fiecare le cumpără cum ştie şi obţine preţuri foarte aproape chiar de preţurile de piaţă, de listă, când vii şi faci pe cantitate mai mare, când vii şi faci pe durată mai lungă, orice firmă este dispusă să vină în concurenţă, în competiţie ca să obţină această licitaţie la un preţ mai mic şi la condiţii mult mai avantajoase celui care licitează, adică Ministerul Sănătăţii", a declarat Raed Arafat:.
Licitaţiile, inutile în cazul unui singur producător
În cazul unui singur producător, şi, deci, fără concurenţă, licitaţiile nu îşi au rostul, spune preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.
"Acolo unde am mai multe medicamente, fie că am variante generice, fie că pot să spun sunt medicamente care spunem noi, chiar dacă sunt patentate, ne spune ministerul că ar putea să fie unul să-l înlocuiască pe altul, atunci are sens să facă o licitaţie. Dar acolo unde am un medicament de care am nevoie şi am un singur producător, nu am cu ce să-l înlocuiesc, ideea să fac o licitaţie numai pentru marja de distribuţie, în esenţă, nu prea are sens", a declarat Bogdan Chiriţoiu.
Ministrul Raed Arafat a precizat că, din punct de vedere organizatoric, serviciul de achiziţie al ministerului se va transforma într-un departament, iar numărul de personal se va mări de la trei la 12 persoane.