Restricţii de circulaţie din cauza caniculei
Reprezentanţii transportatorilor critică decizia Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale de a le interzice să ruleze pe şosele în condiţii de temperaturi foarte ridicate.
22 Iunie 2012, 16:40
Maşinile mai mari de şapte tone şi jumătate nu au voie să circule între orele 11:00 şi 20:00 pe drumurile din mai multe judeţe.
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale restricţionează temporar circulaţia din cauza caniculei în 29 de judeţe din vestul, sudul şi estul ţării.
Şi sâmbătă circulaţia va fi restricţionată în judeţele aflate sub cod portocaliu de caniculă.
Autorităţile vor să evite astfel deteriorarea drumurilor, reducând traficul în zonele afectate de caniculă, dar companiile de transport sunt nemulţumite, mai ales că au fost informate prea din scurt şi nu au timp să îşi reorganizeze cursele.
Reprezentanţii companiei au anunţat şi excepţiile acestor restricţii.
Este vorba de transportul de persoane, de produse perisabile şi animale vii, cazurile de forţă majoră, transporturile poştale, de carburanţi sau echipamente de prim-ajutor, dar şi transporturile pentru distribuirea de apă şi hrană în zonele calamitate.
Restricţia va fi aplicată vineri pentru judeţele Bihor, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj, Dolj, Vâlcea, Argeş, Olt, Teleorman, Dâmboviţa, Giurgiu, Prahova, Ilfov, Buzău, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa, Tulcea, Brăila, Galaţi, Vrancea, Vaslui, Bacău, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Botoşani.
Sâmbătă circulaţia va fi restricţionată în judeţele aflate sub cod portocaliu de caniculă.
Federaţia operatorilor români de transport este extrem de nemulţumită de decizia companiei.
Decizia "trebuia anunţată cu trei zile înainte"
Preşedintele federaţiei, Augustin Hagiu, spune că o astfel de decizie ar fi trebuit anunţată cu cel puţin trei zile înainte astfel încât pierderile să fie cât mai mici.
"Consider că erata nu este suficient de explicită. Nu poţi opri transportul de apă pe teritoriul naţional în mijlocul caniculei.
"Din punct de vedere financiar, pierderile apar, pe de o parte, din cauza faptului că avem o rovinietă valabilă, care la 12 noaptea va expira - deci, nu vom putea beneficia de ea decât două ore: între 10:00 şi 12:00 noaptea şi aici CNADR-ul trebuia să vină cu o măsură prin care, să spunem, a doua zi să nu se mai verifice, să se oprească sistemul electronic de verificare a vinietei.
"Avem pierderi din punct de vedere al faptului că nu există parcări suficiente şi camioanele vor sta în soare, vor sta în mijlocul caniculei şi, automat, trebuie să stea cu motoarele pornite, ceea ce înseamnă un consum undeva la zece ore suplimentar de 40 de litri.
"La 25.000 de camioane afectate de această restricţie se ajunge la nişte costuri uriaşe" afirmă preşedintele federaţiei operatorilor români de transport, Augustin Hagiu.
Augustin Hagiu mai spune că, în mod normal, o astfel de decizie n-ar trebui luată şi dă exemplul Bulgariei care se confruntă cu aceleaşi temperaturi şi nu aplică astfel de restricţii.
CFR a introdus restricţii de viteză pentru circulaţia trenurilor.
Potrivit comunicatului companiei, trenurile vor înregistra întârzieri în trafic de 40 până la 60 de minute.