Respectarea acordului cu FMI, "semnal pozitiv"
Încercarea Guvernului de la Bucureşti de a respecta acordul cu FMI e considerată, de noul ambasador al Marii Britanii la Bucureşti, Martin Harris, un semnal pozitiv pentru potenţialii investitori britanici.
Articol de Iulian Olescu, 09 Septembrie 2010, 15:52
Încercarea Guvernului de la Bucureşti de a respecta acordul cu FMI e considerată, de noul ambasador al Marii Britanii la Bucureşti, un semnal pozitiv pentru potenţialii investitori britanici.
Noul ambasador a precizat că atât România, cât şi Marea Britanie sunt interesate de un parteneriat puternic, bazat pe similitudinile privind filosofia şi modul de abordare al problemelor economice de securitate şi al celor legate de politica europeană.
Investitorii britanici privesc pozitiv România
În domeniul economic, ambele state se confruntă cu provocarea relansării economice şi a reducerii deficitelor bugetare.
În plus, dezvoltarea schimburilor comerciale este esenţială pentru reluarea creşterii economice şi crearea de noi locuri de muncă, a precizat Martin Harris care a adăugat că valoarea totală a investiţiilor britanice în România depăşeşte patru miliarde de euro din 1990 până în prezent.
Ambasadorul Marii Britanii consideră că cele două ţări au o concepţie apropiată şi în ceea ce priveşte lupta împotriva terorismului şi în privinţa viitorului Europei - o Europă deschisă, cu comerţ liber, o Europă care să includă Turcia şi Balcanii de Vest şi care să fie mai competitivă în raport cu China şi India.
Martin Harris a mai precizat că investitorii britanici au o perspectivă pozitivă asupra pieţei din România, pe termen lung, şi recunosc potenţialul mare pe care aceasta îl are de oferit, după depăşirea perioadei actuale de recesiune.
"Cred că pentru investitor lupta cu corupţia este o chestiune foarte importantă şi ştiu că adoptarea Legii ANI a fost un semnal pozitiv important pentru investitor. În plus, salutăm votul din Senat, privind adoptarea altor două legi, cea a micii reforme din Justiţie şi cea pentru eliminarea suspendării proceselor atunci când se invocă excepţia de neconstituţionalitate şi, mai ales, este foarte important că România continuă să urmeze programul FMI pentru un semn pentru investitor" a declarat Martin Harris.
În privinţa restricţiilor pe piaţa muncii din Marea Britanie pentru cetăţenii români, Martin Harris a precizat că vechiul guvern de la Londra a extins aceste restricţii până cel mai devreme la finele anului viitor şi că noul executiv nu intenţionează să modifice politica în acest domeniu, această măsură nefiind îndreptată împotriva imigraţiei, în general, ci împotriva imigraţiei necontrolate.
Noul ambasador britanic a mai precizat că, în opinia sa, reforma justiţiei în România trebuie să continue, iar mecanismul de verificare şi cooperare în acest domeniu să rămână în vigoare până la îndeplinirea tuturor condiţionalităţilor.