Republica Moldova, "o zonă de risc major"
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a făcut un apel la întreaga clasă politică să dea dovadă de coeziune în privinţa situaţiei din Ucraina care poate afecta şi Republic Moldova.
Articol de Radiojurnal, 18 Martie 2014, 22:33
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a făcut astăzi un apel la întreaga clasă politică să dea dovadă de coeziune în privinţa situaţiei din Ucraina.
El a cerut ca preşedintele, premierul şi liderii partidelor parlamentare să se consulte pe această temă pentru a adopta o poziţie coerentă.
"România trebuie să fie, în opinia noastra, una dintre vocile cele mai active ale NATO şi ale UE în raport cu modificarea situaţiei geopolitice în această parte a lumii. Afirmăm clar că referendumul din Crimeea a fost ilegal şi ilegitim şi că anexarea acestei părţi a teritoriului Ucrainei contravine dreptului internaţional.
"România trebuie să susţină acele sancţiuni pe care SUA şi Uniunea Europeană le au în vedere la adresa celor care au instrumentat acest proces" a declarat Crin Antonescu.
Potrivit liderului PNL, România se află în faţa unei tensiuni majore în relaţia dintre Federaţia Rusă şi zona euro-atlantică.
El consideră că prioritatea diplomaţiei româneşti trebuie să fie securizarea parcusului european al Republicii Moldova, care prin noul context geopolitic, a devenit, "o zonă de risc major".
Reacţii la Chişinău
Preşedintele Republicii Moldova susţine că iniţiativa autorităţilor separatiste din Transnistria de a se integra în Rusia este contraproductivă.
Potrivit presei ruse, preşedintele legislativului de la Tiraspol i-a cerut omologului său de la Moscova să creeze cadrul legal pentru a permite alipirea de noi teritorii.
Nicolae Timofti a declarat azi la Chişinău că astfel de acţiuni dăunează tuturor părţilor, inclusiv Rusiei.
"Am luat cunoştinţă că a făcut o astfel de declaraţie aşa-numitul conducător al aşa-numitului Soviet Suprem al Transnistriei. Dar, oficial, acest organ neconstituţional nu a luat aşa o decizie, nu cunosc.
"Cred eu că astfel de acţiuni nu aduc bine Republicii Moldova şi sunt de părere, chiar şi Federaţiei Ruse" a spus Nicolae Timofti.
Un proiect de lege care să permită alipirea de noi teritorii la Rusia este în atenţia Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, dar a fost scos de la dezbateri pentru a nu întârzia alipirea Crimeei.
Regiunea transnistreană, dominată de etnici ruşi, s-a desprins de Republica Moldova în urma unui conflict militar, la începutul anilor '90, iar reglementarea situaţiei este negociată de mai multă vreme fără rezultat.