Republica Moldova, numărul cazurilor de Covid-19 crește
Pentru prima dată după mulți ani, între Chișinău și Tiraspol diferendul politic nu mai ține capul de afiș.
Articol de Mariana Vasilache, Radio Chişinău, 26 Martie 2020, 06:40
În Republica Moldova, numărul persoanelor cu Covid-19 crește, dar, pentru prima dată după mulți ani, între Chișinău și Tiraspol diferendul politic nu mai ține capul de afiș.
24 de cazuri noi de Covid-19 au fost confirmate ieri în Republica Moldova.
Astfel, numărul total al îmbolnăvirilor se ridică la 149, iar 20 de pacienți sunt în stare gravă - a anunțat ministrul sănătății.
Săptămâna trecută a fost înregistrat primul deces și doar două cazuri de însănătoșire. Cele mai multe cazuri sunt la Chișinău și la Hâncești, unde pe 15 martie au avut loc alegeri parlamentare într-o circumscripție electorală.
Mai multe cazuri au fost înregistrate și în regiunea transnistreană, unde au fost aplicate aceleași măsuri care sunt luate și la Chișinău.
Viceprim-ministrul pentru reintegrare, Cristina Lesnic, a declarat că pentru prima dată, în dialogul dintre Chișinău și Tiraspol, s-au minimizat aspectele politice și toată atenția este axată pe sănătatea cetățenilor.
Deși autoritățile dau asigurări că dispun de toate cele necesare pentru a depăși criza, sistemul de sănătate din Republica Moldova este unul precar. Statul alocă doar 4% din PIB pentru acest domeniu.
O mare parte din personalul medical a plecat peste hotare, din cauza salariilor mici. Ieri a fost demis șeful celui mai mare spital din Republica Moldova, pe motiv că a testat patru lucrători medicali la un laborator privat. În Republica Moldova au fost testate, de la începutul crizei, 1.011 persoane.
De la începutul lunii martie, în țară au revenit mai mulți cetățeni moldoveni, însă nu se știe numărul exact al acestora. Starea de urgență a fost introdusă în Republica Moldova pe 17 martie, dar decizia nu prevede măsuri clare pentru instituții și administrațiile centrale și locale. De astăzi au intrat în vigoare noi restricții pentru populație.
Va fi interzis accesul persoanelor în spații publice, parcuri, păduri, terenuri de joacă și de sport, precum și în zone de agrement.
Măsuri mai dure le sunt aplicate persoanelor cu vârsta de peste 63 de ani, care nu vor putea părăsi domiciliul, decât pentru deplasări strict justificate - la serviciu, magazin sau la medic. Pentru a supraveghea respectarea acestor noi măsuri de restricție, vor fi implicați polițiștii, dar și militarii armatei naționale, care au fost observați în Chișinău încă de ieri, cu mașini militare echipate cu mitraliere.
Misiunea militarilor se limitează la restricționarea, marcarea unor zone afectate de carantină, transportarea oamenilor din zonele afectate și acordarea ajutorului - a declarat ministrul apărării, Alexandru Pînzar.
Referitor la prezența de ieri în stradă a automobilelor dotate cu mitraliere, ministrul apărării precizează că acestea au fost demontate și nu vor mai fi văzute pe străzi. Se pare că măsurile restrictive vor atinge și libertatea presei.
Președintele Consiliului Audiovizualului a adoptat astăzi o dispoziție cu titlu executoriu imediat pentru furnizorii de servicii media, prin care le indică jurnaliștilor cum trebuie să reflecte subiecte legate de Covid-19.
De asemenea, luni Comisia pentru situații excepționale a decis, prin derogare de la Codul serviciilor media audiovizuale, ca ședința CA să fie deliberativă cu prezența a patru membri, iar hotărârile să fie adoptate cu votul majorității celor prezenți.
Aceste acțiuni sunt criticate de experți în domeniu și de opoziţie care denunță derapaje antidemocratice din partea guvernării. Aceste decizii pot fi considerate o tentativă de aplicare a cenzurii.
(RS)