Reprogramări pentru vaccinare pentru lucrătorii din domenii esențiale
Lucrătorii din domenii esențiale programați pentru vaccinare trebuie să mai aștepte ca să primească prima doză de ser de imunizare.
Articol de Florin Lepădatu, 27 Ianuarie 2021, 07:33
Lucrătorii din domenii esențiale programați pentru vaccinare trebuie să mai aștepte 10 zile ca să primească prima doză de ser de imunizare.
Din cauza problemelor de aprovizionare, România are cu 117 mii de doze mai puțin decât a contractat, iar autoritățile au fost nevoite să reprogrameze peste 35.000 de angajați aflați în această situație.
Persoanele peste 65 de ani, cele cu boli cronice, personalul din spitale și centre sociale nu sunt afectate de această amânare, iar rapelul se face după calendarul stabilit.
Reporter: Andrei Șerban - "Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a explicat că deficitul de 117.000 de doze de vaccin a fost provocat de faptul că țara noastră nu a primit 93 de mii de doze, așa cum era programat, și că, în campania de vaccinare, au fost folosite 24.000 de doze pentru cazuri care nu au fost prevăzute inițial.
Soluția ca vaccinarea să continue fără să fie afectate categoriile sociale vulnerabile o reprezintă reprogramarea persoanelor care deservesc activități esențiale, dar care nu au peste 65 de ani și nu suferă de boli cronice, care se vor vaccina așa cum a fost programate, a explicat Valeriu Gheorghiță.
Valeriu Gheorghiță: "Începând cu data de 28 ianuarie se reprogramează cu 10 zile toate persoanele care deservesc activităţi esenţiale pentru doza unu.
Practic, persoanele programate în intervalul 28 ianuarie - 11 februarie se translatează cu 10 zile mai târziu, începând cu data de 8 februarie, în ordinea programării iniţiale."
Valeriu Gheorghiță a mai spus că, în medie, pe zi vor fi reprogramate 3.000 de persoane la nivel național, care se vor adăuga celor care deja sunt programate din 8 februarie."
Marţi au fost administrate încă aproape 44.000 de doze de vaccin, din care 15.600 au fost pentru rapel.
Numărul total de imunizări a depășit astfel 528 de mii.
Au fost semnalate și 1.283 de reacții adverse comune și minore, informează Rador.