Reprezentarea României la CE, pe masa Curţii Constituţionale
Curtea Constituţională va dezbate miercuri sesizarea preşedintelui Traian Băsescu privind conflictul juridic, de natură constituţională, legat de reprezentarea României la Consiliul European.
25 Iunie 2012, 20:59
Problema reprezentării României la Consiliul European de la Bruxelles este încă neelucidată.
Rezolvare este aşteaptată miercuri, de la Curtea Constituţională a României, sesizată în această chestiune de şeful statului, ne-a informat redactorul Radio România, Alina Stănuţă.
Pentru a participa la Consiliul European de joi, de la Bruxelles, premierul Victor Ponta argumentează că reuniunea are un caracter economic, social şi de afaceri interne; în plus, invocă declaraţia în acest sens a parlamentului de la Bucureşti.
Pe de altă parte, Traian Băsescu aduce ca argument prevederea din legea fundamentală a ţării, care spune că preşedintele reprezintă statul român.
Săptămâna trecută şeful statului i-a transmis primului-ministru o scrisoare în care îi atrăgea atenţia că participarea la Consiliul European, fără mandat din partea preşedintelui, echivalează juridic cu o însuşire a unei atribuţii constituţionale a preşedintelui.
Premierul Victor Ponta susţine că diferendul reclamat de preşedintele Traian Băsescu la Curtea Constituţională este între preşedinţie şi parlament, premierul afirmând că judecătorii Curţii pot doar constata existenţa unui conflict care nu poate fi însă soluţionat decât prin modificarea Constituţiei.
Parlamentul, implicat în disputa privind reprezentarea României la Consiliul European
Disputa privind reprezentarea României la Consiliul European nu s-a limitat doar la cele două instituţii, preşedinţie - guvern, ci s-a implicat şi parlamentul, în care USL deţine deţine acum majoritatea.
Astfel, senatorii şi deputaţii au adoptat o hotărâre prin care primul-ministru va reprezenta România la Bruxelles, întrucât, confrom aceleiaşi hotărâri, şeful executivului va participa la întâlnirea liderilor europeni pe teme economice sau sociale, iar preşedintele va reprezenta România la discuţiile despre securitate sau aspecte militare.
Dezbaterile nu s-au oprit aici şi un proiect de lege, adoptat de comisiile de specialitate, arată că, după caz, preşedintele sau premierul reprezintă România, iar în condiţiile în care cei doi nu ajung la un consens, parlamentul va decide.
--fb1După sesizarea pe care şeful statului, Traian Băsescu, a transmis-o Curţii Constituţionale, preşedintele Senatului, Vasile Blaga, a spus că lucrurile sunt clare din punct de vedere constituţional, în opinia sa, în ceea ce priveşte reprezentarea României la Consiliul European.
"Parlamentul a luat o hotărâre - ea nu are efecte juridice, are doar efecte politice şi asta scrie negru pe alb în legea organică, care este regulamentul nostru comun", a declarat Vasile Blaga.
Dimpotrivă - spune preşedintele comisiei juridice, senatorul PSD Toni Greblă - Curtea Constituţională nu se poate pronunţa asupra constituţionalităţii unei declaraţii a parlamentului.
"Conflictele interinstituţionale se rezolvă cu bună-credinţă, prin dialog, prin negociere, nu prin arbitrajul inclusiv al Curţii. Preşedintele, încă o dată, greşeşte.
Din acest punct de vedere, a solicita într-un asemenea moment arbitrajul Curţii este cel puţin o inabilitate politică şi evident că nu are nicio şansă", susţine Toni Greblă.
Preşedintele comtestă decizia parlamentului
Cu 249 de voturi pentru şi 30 împotrivă, parlamentul a decis că la Consiliul European din 28 iunie premierul va reprezenta România, întrucât principalele teme se referă la problemele economice.
Parlamentul a mai decis că preşedintele va reprezenta România la Consiliul European în probleme ce ţin de apărare şi politică externă a UE, iar premierul va merge la reuniunile Consiliului European pe teme economice, sociale, privind fondurile europene şi aderarea la Schengen.
Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, că, prin declaraţia adoptată, politicienii încearcă "forţarea notei reprezentării statului român în străinătate".
Şeful statului a declarat că va respecta "orice act juridic al parlamentului care se dovedeşte a fi constituţional", precizând că "declaraţia nu este opozabilă preşedintelui" şi că premierul Victor Ponta are nevoie de o hotărâre sau de o lege.
Premierul Victor Ponta a afirmat la mai multe televiziuni private că se va întâlni cu preşedintele Traian Băsescu pentru "a-şi armoniza poziţiile", dar a apreciat că el va fi cel care va reprezenta România la reuniunea Consiliului European.