Reprezentare la nivel european "în funcţie de teme"
Parlamentul a decis că la Consiliul European din 28 iunie premierul va reprezenta România, întrucât principalele teme se referă la problemele economice.
Articol de Sorin Solomon, 12 Iunie 2012, 16:46
Cu 249 de voturi pentru, 30 împotrivă şi două abţineri, Parlamentul a decis că la Consiliul European din 28 iunie premierul va reprezenta România, întrucât principalele teme se referă la problemele economice.
Parlamentul a mai decis că preşedintele va reprezenta România la Consiliul European în probleme ce ţin de apărare, iar premierul va merge la întâlnirile europenilor pe problematică economică şi socială.
Anterior, premierul Victor Ponta a susţinut în parlament o declaraţie pe teme europene în care a propus legislativului reprezentarea României la reuniunile europene de către preşedinte sau premier în funcţie de natura temelor discutate.
Guvernul consideră că este constituţional şi funcţional ca România să fie reprezentată de către primul-ministru la şedinţele Consiliului European la care sunt discutate teme economice, sociale, fonduri europene, securitatea frontierelor şi de către preşedintele ţării doar la reuniunile având ca teme politica militară şi de securitate militară, precum şi de politica externă comună a UE.
În declaraţia susţinută de premierul Victor Ponta în plenul parlamentului, guvernul adresează o propunere, cu scopul de a se stabili în forul legislativ un mod de conlucrare şi reprezentare a României în domeniul afacerilor europene.
Potrivit premierului. parlamentul trebuie să fie informat în prealabil cu privire la agenda Consiliului European, urmând să stabilească un mandat de principiu cu privire la ceea ce va susţine reprezentantul României, şi va fi informat după fiecare Consiliu European cu privire la deciziile adoptate.
Premierul Victor Ponta a declarat în plenul Parlamentului că în materie de politică militară şi de securitate militară, precum şi în politica externă comună a Uniunii Europene, este constituţional şi funcţional ca preşedintele României să aibă precădere în a reprezenta România, dar că în materie economică, socială, bugetară, referitoare la fondurile europene, aderarea la Schengen este constituţional şi funcţional ca primul-ministru să aibă precădere în a reprezenta România.
"Consider util şi constituţional şi eficient ca în toate temele care ţin de politica militară şi de securitate militară, precum şi de politica externă comună a UE, reprezentarea României să fie făcută de către preşedintele României, în baza atribuţiilor sale constituţionale, de asemenea consider şi vă propun, stimaţi deputaţi şi senatori, ca în toate problemele care ţin de activitatea economică, socială, fonduri europene, securitatea frontierelor, guvernul şi primul ministru să reprezinte interesele României pe plan european", a declarat premierul Victor Ponta.
Potricit redactorului Radio România, democrat-liberalul Sever Voinescu spune că prevederile din declaraţia adoptată de parlament reprezintă un abuz constituţional uriaş.
"Se încearcă modificarea regimului constituţional în România fără modificarea Constituţiei", a apreciat Sever Voinescu.
PDL susţine că documentul nu are valoare juridică, ci doar un caracter exclusiv politic.
Fostul său partener la guvernare, UDMR, a susţinut însă propunerea primului-ministru.
Senatorul Gyorgy Frunda a precizat că la Bruxelles România poate fi reprezentată doar de premier şi că preşedintele Traian Băsescu ar fi prezentat poziţia Bucureştiului la Consiliul European "în mod abuziv printr-o interpretare autoritară a Constituţiei".