Reprezentanţii medicilor stomatologi solicită modificări legislative privind funcţionare cabinetelor
Posibilităţile financiare ale românilor sunt în scădere, ceea ce duce la o adresabilitate scăzută, în condiţiile în care numărul medicilor stomatologi creşte anual.
Articol de Radiojurnal, 10 Februarie 2023, 23:13
România are, în prezent, peste 27.000 de medici stomatologi, un număr care, teoretic, ar putea acoperi nevoile populaţiei, însă există un dezechilibru important în ceea ce priveşte distribuirea lor la nivel naţional. Birocraţia şi costurile mari de funcţionare, care includ taxe consistente către stat, îi determină să opteze pentru localităţi mari, în care oamenii au venituri care le permit să solicite aceste servicii. Reprezentanţii dentiştilor solicită modificări legislative care să aducă atât claritate în regulile de funcţionare a cabinetelor, cât şi avantaje pentru cei care se orientează spre comunităţile care au un acces redus la această specialitate medicală.
Preşedintele Patronatului Medicilor Stomatologi din România, doctorul Cristian Vlad: România în fiecare an scoate pe piaţă peste 1.500 de medici stomatologi. Majoritatea aleg să-şi desfăşoare activitatea în centre universitare, în detrimentul oraşelor mici şi satelor. Posibilităţile financiare ale românilor sunt în scădere, ceea ce duce la o adresabilitate scăzută, în condiţiile în care numărul medicilor stomatologi creşte anual. Considerăm că este necesară o legislaţie care să încurajeze tinerii medici să asigure asistenţă stomatologică şi în localităţile unde accesul la servicii medicale este redus sau inexistent.
Datele statistice indică o creştere semnificativă a numărului de medici stomatologi în România. Cifrele pentru 2020 arată un plus de 10% faţă de anul anterior şi o creştere cu 25% într-un deceniu - a transmis Radio România Târgu Mureş