Reprezentanţii Kaz Munay Gaz, în faţa procurorilor DIICOT
Ministrul energiei, Victor Grigorescu, susţine că instituţia pe care o conduce a făcut tot ceea ce trebuia pentru ca statul român să-şi recupereze datoria de la Rompetrol.
Articol de Radiojurnal, 10 Mai 2016, 18:41
Reprezentanţii companiei Kaz Munay Gaz s-au prezentat astăzi la sediul DIICOT, unde li s-a adus la cunoştinţă faptul că societatea a fost introdusă ca parte civilă responsabilă în dosarul în care este anchetată privatizarea Rompetrol.
Vicepreşedintele companiei din Kazahstan, Azamat Zangulov, a precizat în faţa jurnaliştilor că în cei 14 ani în care a derulat afaceri în România au fost investite sume importante de bani, iar taxele plătite către stat se ridică la 12 miliarde de dolari.
Azamat Zangulov:Ne-am întâlnit astăzi cu procurorii DIICOT şi nu sunt multe de spus deocamdată. Am primit documentele şi este nevoie de timp pentru a analiza şi a avea un punct de vedere legal, în concordanţă cu legislaţia română. Vrem să vă asigurăm că activitatea noastră este stabilă şi nu a fost perturbată de măsurile procurorilor.
Redactorul Diana Surdu aminteşte că procurorii DIICOT au pus ieri sechestru pe rafinăria Petromidia, dar şi pe bunurile mobile şi imobile ale Kaz Munay Gaz şi ale altor două companii, pentru recuperarea sumelor de 1,7 miliarde de lei , 290 de milioane de dolari şi aproape 35 de miloane de euro.
Ministrul energiei, despre demersurile de recuperare a datoriei de la Rompetrol
Ministrul energiei, Victor Grigorescu, susţine că instituţia pe care o conduce a făcut tot ceea ce trebuia pentru ca statul român să-şi recupereze datoria de la Rompetrol.
El spune că deşi procedurile ar fi trebuit demarate încă de acum trei ani, demersurile au început abia după venirea sa la minister. Victor Grigorescu a explicat de ce nu consideră oportun să comenteze conţinutul acestui dosar.
Victor Grigorescu: Avem în momentul ăsta pe masă o investigaţie de amploare a DIICOT care vizează chiar acest dosar. Ca atare, până la soluţionarea acesteia sau până la transmiterea în faţa instanţei a acestor chestiuni nu cred că este potrivit să speculăm.
Eu ce pot să spun este că Ministerul Energiei a făcut ceea ce trebuia să facă, adică am constituit comisiile respective, am demarat discuţiile şi procedurile pentru punerea în operă a înţelegerilor, pentru ca statul român să-şi protejeze interesele.
Reporterul nostru Alis Georgescu precizează că 14 persoane au fost puse sub acuzare pentru abuz în serviciu, înşelăciune, delapidare, evaziune fiscală şi spălare de bani în dosarul care vizează privatizarea companiei Rompetrol, dosar în care prejudiciul total estimat este de peste 700 de milioane de dolari.