Replică a unei aşezări getice, construită la Dragăneşti-Olt
Până la sfârşitul lunii, muzeul Câmpiei Boianului din Dragăneşti-Olt va începe proiectul unicat privind reconstituirea unei aşezări getice din secolul I.
Articol de Laura Stoican, Olt, 11 Septembrie 2012, 14:13
Terenul pe care se va construi replica davei este situat la est de vatra localităţii Dragăneşti-Olt, la 300 de metri de ultima locuinţă din vatra oraşului.
Demersurile muzeului Câmpiei Boianului de realizare a unei copii fidele a davei getice de la Sprâncenata încep să dea roade.
Fondurile folosite pentru reconstituirea aşezării getice vor fi reduse, costurile ajungând la cel mult 200.000 de lei, iar lucrarea se va întinde pe mai puţin de doi ani.
Directorul muzeului Boianului, Traian Zorzoliu, cel care va duce la bun sfârşit acest proiect unicat, a spus că sunt nişte mici aşezări, aşa cum s-a mai încercat cu tell-ul Gumelniţa, dar la un nivel ceva mai dezvoltat si pe întinderi mai mari în ţările din nordul Europei, unde s-au reconstituit aşezări ale vikingilor, care se bucură de succes, sunt închiriate pe doi-trei ani.
Traian Zorzoliu este convins că, după finalizarea lucrărilor, replica davei getice va atrage numeroşi curioşi, care vor dori să se întoarcă în timp. Pentru lumea geţilor de pe valea Oltului inferior, dava de la Sprâncenata prin dimensiunea ei avea un rol politic, economic, religios, de supraveghere şi chiar militar.
În vremea când la Sprâncenata există o activitate înfloritoare, lumea dacilor avea trei categorii mai importante de locuire: stânele, aşezările deschise şi aşezările fortificate.
Replica aşezarii getice se va întinde pe 2.600 de metri pătraţi, pe un pinten cu o înălţime de 25 de metri faţă de următoarea terasă, pe care se află vatra localităţii Drăgăneşti-Olt, are formă ovală şi este înconjurată, cu excepţia părţii de est, pe toate laturile, de pante foarte înclinate, greu accesibile.