Repetiţii pentru parada militară de 1 decembrie
Peste 1.500 de militari și tehnică militară a Ministerului Apărării Naționale, MAI, SRI și SPP vor participa anul acesta la parada militară.
Articol de Andreea Marin, 29 Noiembrie 2012, 15:22
Anul acesta s-a vorbit mai puţin despre parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României.
Am auzit de asemenea oameni nemulţumiţi sau nelămuriţi în privinţa necesităţii existenţei ei.
Pentru toţi, aş vrea să amintesc că parada militară este un prilej de a ne mândri cu ostaşii noştri care au făcut de-a lungul timpului să fim şi mai târziu să rămânem ”un stat naţional, unitar şi indivizibil”, iar ”teritoriul - inalienabil”.
Parada militară este şi o tradiţie. În fiecare an, militarii români defilează în Piaţa Arcului de Triumf... şi la fel şi tehnica de luptă.
Audio: Interviu cu cu colonelul Gheorghe Vişan, şeful Statului Major al Diviziei 1 Infanterie Dacica.
Acum, la Ministerul Apărării Naţionale este efervescenţă mare.
Miercuri, 28 noiembrie, a fost ultimul antrenament pentru parada de 1 decembrie şi o repetiţie generală nu va mai exista.
Oficialii din sistem îşi pun întrebarea dacă lucrurile vor merge bine, dar şefii de arme sunt siguri că singurele probleme pe care militarii români le-ar putea întâmpina acum ar fi legate de sincronizarea în timpul defilării.
Noutăţi la parada din acest an
Parada militară de anul acesta va cuprinde mai multe noutăţi – unele dintre ele demne să ne sporească şi mai mult mândria că suntem români.
Primul ar fi prezenţa lui Max – câinele român salvator de vieţi în teatrul de luptă din Afganistan. Va defila alături de conductorul său pe MRAP – o maşină de luptă blindată folosită de militarii români în Afganistan şi împrumutată împreună cu alte 16 pentru antrenamentul celor care urmează să fie detaşaţi în misiuni acolo.
O altă noutate, este – aşa cum se poate desprinde şi din prezentarea de mai sus - MRAP-ul.
Tot o premieră absolută pentru parada miltară de anul acesta este şi defilarea ofiţerilor din cadrul Poliţiei Militare.
La capitolul marea absenţă, însă trebuie să consemnăm că anul acesta nu vor fi tancuri şi taburi.
Ministerul Apărării Naţionale a anunţat deja că bugetul pentru organizarea manifestărilor aferente Zilei Naţionale a României este mult prea mic pentru a acoperi costurile aducerii din teritoriu a tehnicii grele de luptă.
Peste 1.500 de militari şi tehnică militară a Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor, Serviciului Român de Informaţii şi Serviciului de Protecţie şi Pază vor participa anul acesta la parada militară.
Dintre aceştia, mai multe de 1.300 aparţin Ministerului Apărării Naţionale.