Repatriere de urgenţă a personalului Ambasadei României la Kabul
Întreg personalul diplomatic al Ambasadei României de la Kabul urmează a fi transportat în ţară cât mai repede.
Articol de Radiojurnal, 04 Septembrie 2019, 10:17
Întreg personalul diplomatic al Ambsadei de la Kabul urmează să fie transportat în România cât mai repede. După atacul terorist, care a avut loc în noaptea de luni spre marţi, sediul ambasadei a fost serios afectat şi deocamdată nu mai poate fi folosit.
Un român de 43 de ani, membru al echipei de securitate a murit.
Cealaltă persoană rănită în atentat este în stare stabilă. Ea se află într-un spital la o baza militară aliată şi când va putea fi transportat şi va fi adus acasă.
De altfel, Ministrul de externe, Ramona Mănescu a declarat la RRA că atacul talibanilor asupra ambasadei a durat câteva ore, iar românul din echipa de securitate şi-a pierdut viaţa apărându-şi colegii.
Carmen Gavrilă a vorbit despre incident cu ministrul de externe.
Ramona Mănescu: A fost vizată ambasada noastră, din nefericire. A fost un atac cu maşini capcană, după care un atac armat a continuat pentru o perioadă destul de lungă de timp asupra misiunii României la Kabul. Au continuat atacul şi au incendiat câteva căldiri anexe. Am pierdut în mod tragic un om din echipa de securitate, un om care efectiv şi-a sacrificat viaţa pentru a o salva pe a celorlalţi, un om tânăr căruia nu putem decât să îi rămânem datori şi nu putem decât să îl onorăm aşa cum se cuvine. Colegul care este rănit primeşte îngrijiri şi în momentul în care medicii îşi vor da acordul va fi transportat în ţară. Între timp suntem în contact şi cu familia şi sperăm cât mai repede să îi putem aduce în ţără pe cei care au rămas acolo.
Reporter: În ce stare este sediul ambasadei acum? Mai poate fi folosit?
Ramona Mănescu: În momentul acesta nu poate fi folosit. Va trebui să ne gândim la o variantă alternativă până când se vor face toate reparaţiile. Până atunci însă, colegii noştri sunt găzduiţi fără niciun fel de probleme într-un loc foarte sigur, într-o bază militară NATO.
Reporter: Ţintele predilecte în general în astfel de zone de conflict sunt reprezentanţii marilor puteri. România e de obicei o ţară simpatizată în aceste zone. S-a schimbat ceva în acest sens în ce priveşte România?
Ramona Mănescu: Nu s-a schimbat nimic. Nu are legătură simpatia faţă de români şi faţă de România cu raţiunea pe care o are un terorist atunci când atacă. Este vorba de un atac terorist asupra unei misiuni în Afganistan, este misiunea unui stat european, nu are legătură cu simpatia sau antipatia faţă de România.
Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Viorica Dăncilă au transmis condoleanţe familiei îndoliate. Şeful statului şi prim-ministrul au condamnat ferm atacul terorist şi au exprimat din nou angajamentul profund pentru combaterea terorismului şi sprijinul pentru acţiunile de instaurare a păcii în Afganistan.
România este una dintre primele cinci state contributoare la Misiunea NATO din Afganistan, cu peste 760 de militari dislocaţi în acest teatru de operaţii. Participă la misiunile din Afganistan încă din ianuarie 2002.