Repartizarea posturilor definitive din învăţământ, la final
La nivel naţional, numărul celor care vor să ocupe definitiv o catedră este dublu faţă de cel al posturilor puse la dispoziţie de ministerul educaţiei.
12 August 2013, 08:25
Repartizarea profesorilor care au obţinut note între 7 şi 10 la examenul de titularizare se încheie luni.
La nivel naţional, numărul celor care vor să ocupe definitiv o catedră este însă dublu faţă de cel al posturilor puse la dispoziţie de Ministerul Educaţiei: peste 6.000.
La concursul de titularizare în învăţământul preuniversitar din acest an, peste 14.500 de candidaţi au obţinut note între 7 şi 10.
Nu vor reuşi însă toţi să îşi găsească un loc de muncă pe perioadă nedeterminată, întrucât fie nu există posturi suficiente scoase la concurs la disciplinele pe care le predau, fie profesorii nu agreează posturile existente în unele şcoli sau localităţi, în principal în mediul rural.
În ambele cazuri, profesorii aleg în final să predea mai departe ca suplinitori, iar în această situaţie, ca şi în anii precedenţi, sunt avantajaţi, potrivit inspectoratelor şcolare judeţene, profesorii care au promovat examenul, dar cu note mai mici.
Ei au astfel posibilitatea să se titularizeze pe posturile refuzate de profesorii care au obţinut note mai mari decât ei.
Candidaţii care au obţinut minimum nota 5 la concursul de titularizare vor fi repartizaţi pe un post de suplinitor, deci pe o perioadă determinată, în 14 august.
Federaţiile sindicale din învăţământul preuniversitar susţin că numărul insuficient de posturi va pune şi mai multă presiune pe cei care aleg să urmeze o carieră în învăţământ.