Reparaţii morale şi materiale, pentru minerii grevişti de la Lupeni
Persoanele persecutate în urma Revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Lupeni - Valea Jiului, în august 1977, ar putea primi reparaţii morale şi materiale.
Articol de Radiojurnal, 21 Octombrie 2015, 05:21
Persoanele persecutate în urma Revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Lupeni - Valea Jiului, în august 1977, ar putea primi reparaţii morale şi materiale.
Senatorii au modificat, în acest sens, Legea recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 şi pentru Revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din 1987.
"Mii de oameni au participat la această mişcare. Securitatea de la vremea respectivă a deportat foarte multe familii, a anchetat, a arestat, astfel încât foarte mulţi mineri şi familiile acestora au avut de suferit şi, bineînţeles, sistemul comunist a încasat, să spun aşa, la vremea respectivă, prima lovitură serioasă, şi pentru lucrurile acestea noi credem că este necesar să completăm Legea recunoştinţei şi cu mişcarea de la Lupeni din 1977", a spus unul dintre iniţiatori, senatorul UNPR, Haralambie Vochiţoiu.
Senatorul PNL, Nicolae Vlad Popa, recunoaşte că Revolta minerilor de la Lupeni a avut caracter anticomunist, însă avertizează că identificarea protestatarilor ar putea fi dificilă.
"Eu consider că se vor produce încurcături. Ar trebui să existe o definiţie foarte precisă a modului în care se face această dovadă", a afirmat Nicolae Vlad Popa.
Guvernul nu a emis un punct de vedere asupra propunerii, însă reprezentantul Secretariatului de Stat pentru Revoluţionari, Adrian Sanda, a agreat documentul, spunând că în prezent aproximativ 20 de persoane ar mai beneficia de prevederile legii.
Textul va ajunge la Camera Deputaţilor, for decizional.