Reorganizarea teritorială "va elimina birocraţia"
Premierul Emil Boc a precizat, la Radio România Actualităţi, că judeţele mari rezultate în urma reorganizării administrativ-teritoriale vor putea contracta bani direct de la bugetul Uniunii Europene.
Articol de Paul Poteraşi, 15 Iunie 2011, 15:30
Premierul Emil Boc a reafirmat miercuri, la Radio România Actualităţi, că reorganizarea administrativ-teritorială a României ar genera o mai bună funcţionare a statului, reducerea corupţiei, o absorbţie sporită a banilor europeni şi politici publice coerente de dezvoltare.
Primul-ministru susţine că acest proces nu va presupune costuri suplimentare pentru cetăţeni.
Emil Boc a precizat că viitoarele judeţe propuse prin reorganizarea administrativă vor putea fi denumite de către noile consilii judeţene alese în urma alegerilor din luna iunie 2012.
Potrivit şefului executivului, denumirea celor opt judeţe mari va fi aleasă de viitoarele consilii judeţene, iar operaţiunea va fi doar validată de către guvern.
Audio: Interviul integral realizat de Gabriel Klimowicz cu premierul Emil Boc.
Premierul a mai precizat că judeţele de dimensiuni mici nu pot contracta direct fonduri europene, operaţiune care poate fi derulată doar de către judeţele mari.
Astfel premierul a argumentat din nou necesitatea reorganizării administrative după modelul propus de PDL.
"Dacă facem aceste judeţe mari, ele vor putea contracta bani direct de la bugetul Uniunii Europene. Acum, trebuie să se treacă prin Bucureşti", a precizat Emil Boc.
Şeful executivului a precizat că, pe baza reorganizării administrative, un judeţ mare ar putea contracta fonduri europene de până la trei miliarde euro.
"Suntem printre puţinele ţări din Uniunea Europeană care nu au această structură care să atragă direct fonduri de la UE. Eu la asta m-am referit, nu că ne cere UE.
"Dacă nu facem asta, ne îngreunăm şansele de aducere a banilor europeni în România", a adăugat premierul.
Continuăm "discuţiile cu partenerii de coaliţie"
Marţi seara, Emil Boc a declarat, la TVR, că PDL va continua discuţiile cu partenerii de guvernare pentru reorganizarea administrativă a ţării, menţinându-şi opinia că ideea constituirii a opt judeţe mari este cea mai bună, iar angajarea răspunderii pentru acest proiect rămâne o variantă luată în calcul.
"Reorganizarea o discutăm cu toţi partenerii noştri de coaliţie, nu doar cu principalul partener, UDMR", a ţinut să sublinieze la Radio România Actualităţi, premierul Emil Boc.
Şeful executivului a mai precizat că UDMR a făcut "în ultimii 20 de ani din dialog principala armă de negociere".