Reorganizarea teritorială crează divergenţe între partide
Despre reorganizarea teritorială a României USL spune că nu acceptă nici formula propusă de PDL, cu opt judeţe mari, nici pe cea a UDMR, cu 16 regiuni.
20 Iunie 2011, 19:38
Revizuirea Constituţiei şi reorganziarea teritorială sunt temele pe care vor discuta mâine liderii principalelor partide parlamentare la consultările cu preşedintele Traian Băsescu. Ambele proiecte sunt contestate.
Cel de modificare a Constituţiei tocmai a primit mai multe observaţii de la Curtea Constituţională, în timp ce reorganizarea ţării a împărţit partidele în mai multe tabere, iscând probleme şi în rândul coaliţiei de guvernare.
UDMR nu este de acord cu propunerea PDL de împărţire a ţării în opt regiuni, iar discuţiile de astăzi din coaliţie şi de la parlament între reprezentanţii Uniunii nu au schimbat cu nimic poziţiile celor două partide.
Între timp, opoziţia se pregăteşte să declanşeze referendumuri la nivel local, prin care să afle părerea oamenilor despre desfiinţarea actualelor judeţe.
În Galaţi, spre exemplu, Consiliul Judeţean a hotărât astăzi ca referendumul să fie organizat pe 24 iulie, iar în Suceava se propune data de 31 iulie.
UDMR nu se lasă înduplecat în privinţa reorganizării administrativ-teritoriale în varianta cu opt judeţe propusă de PDL.
Preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, spune că electoratul UDMR este cel care se aşteaptă la respingerea acestei variante. De aceea, planul democrat-liberalilor nu poate fi susţinut.
"Protestul este o formă democratică - este adevărat, nu este parlamentară - de a se exprima şi în România, în anul 2011, după cunoştinţele mele, sunt proteste aproape zilnic în diferite localităti, vor fi şi în continuare, în limitele legale, şi oamenii au spus: "Vom demonstra împotriva voastră, dacă acceptaţi. Dacă nu acceptaţi şi se face, vom demonstra împotriva acelui om politic sau acelui guvern care acceptă aşa ceva" ", a declarat Kelemen Hunor.
Kelemen Hunor propunea, înainte de a se consulta cu parlamentarii UDMR, ca discuţia despre reorganizare să se amâne până la un moment mai potrivit, din punct de vedere financiar. Democrat-liberalii sunt însă hotărâţi să demareze procesul cât mai repede.
În şedinta de coaliţie nu s-a ajuns la un consens între cele două partide
Cu toate acestea, liderii PDL se arătau optimişti în privinţa negocierilor.
"Există o voinţă clară a tuturor membrilor coaliţiei de guvernare pentru a continua guvernarea, pentru a păstra coaliţia coerentă şi solidă, existând totodată dorinţa şi deschideera de a găsi soluţii problemelor care apar. Partidul Democrat Liberal consideră că prin dialog politic toate problemele pot fi depăşite, pot fi rezolvate, având în vedere că, aşa cum am spus, toate componentele coaliţiei sunt de acord să rămână împreună, în interes naţional", spune Sever Voinescu, purtătorul de cuvânt al PDL.
De partea cealaltă, opoziţia şi-a stabilit mandatul cu care se va prezenta marţi la Cotroceni. USL nu acceptă nici formula propusă de PDL, cu opt judeţe mari, nici pe cea a UDMR, cu 16 regiuni.
Co-preşedintele USL Crin Antonescu susţine ca este necesară păstrarea celor 41 de judeţe actuale.
Co-preşedintele USL, social-democratul Victor Ponta, spune că îl va informa pe şeful statului şi de referendumurile locale care ar urma să fie organizate în cele 21 de judeţe în care opoziţia deţine preşedinţia Consiliului.
Liderul PSD susţine că reorganizarea nu se poate face decât după consultarea cetăţenilor, aşa cum prevede Legea referendumului.
USL va lucra, din toamnă, pentru "schimbarea actualei puteri"
"Prezenţa noastră de mâine de la Cotroceni este exact un semn în această direcţie. Ne dorim o schimbare de putere în România, dar făcută în sens democratic şi în sens european. Nu este nevoie ca România să meargă pe drumul ţărilor din Africa de Nord, în care doar mişcările populare mai sunt ascultate. Ne dorim foarte mult chiar să negociem o predare democratică şi paşnică a puterii", a declarat Victor Ponta.
În privinţa celui de-al doilea subiect de discuţie la consultările de marţi, revizuirea Constituţiei, Crin Antonescu afirma că tema va fi discutată doar după alegeri.
Pe de altă parte, democrat-liberalii aşteaptă motivarea Curţii Constituţionale la decizia de a aviza negativ unele articole din proiect, pentru a continua demersul de modificare a legii fundamentale.