Renaturarea luncii Dunării, "este necesară"
Ministrul delegat pentru ape, păduri şi piscicultură, Lucia Varga, spune că renaturarea Dunării trebuie făcută după modelul amenajării luncii Rinului.
Articol de Maria Măndiţă, Galaţi, 18 Aprilie 2013, 15:15
Ministrul delegat pentru ape, păduri şi piscicultură, Lucia Varga, afirmă că în curând guvernul va aproba o hotărâre privind planul de măsuri dar şi sursele de finanţare pentru renaturarea luncii Dunării. .
Renaturarea Dunării, după modelul amenajării luncii Rinului, beneficiază deja de un proiect care prevede măsuri care pe viitor să conducă la diminuarea riscurilor de inundaţie, atunci când nivelul fluviului este crescut.
Lucia Varga a precizat că se va opta pentru un plan de măsuri mixt, care prevede consolidarea şi supraînălţarea digurilor de protecţie, înfiinţarea de zone umede acolo unde este cazul, dar şi înfiinţarea de poldere – aşa numite „buzunare” în care să se poată deversa o cantitate de apă din Dunăre, atunci când fluviul are cotele ridicate.
Polderele ar urma să fie amenajate pe actualele terenuri, fie păduri, fie terenuri agricole, care, în cazul inundării lor controlate, ar putea primi despăgubiri din partea statului.
Potrivit studiului de amenajare a luncii Dunării, 46-48% din terenurile de acolo ar rămâne terenuri agricole, alte 40%, terenuri agricole, dar cu posibilitatea amenjarării pe ele a polderelor, iar 15-16% din terenuri ar putea fi amenajate ca zone umede.
O desfiinţare a actualelor diguri de protecţie şi inundare a terenurilor care au fost desecate în perioada comunistă nu este o soluţie, a precizat Lucia Varga, având în vedere faptul că vorbim de exploataţii agricole importante.
Totodată, Lucia Varga a inistat pe noul Cod Silvic, prin care guvernul va putea aplica un plan unitar de împăduriri, tăierile execesive de păduri fiind, în opinia ministrului, principala cauză a producerii fenomenelor exetreme din ultimii ani.
Lucia Varga a vizitat mai multe localităţi din judeţul Galaţi unde apar puncte critice atunci cînd nivelul râurilor este atât de ridicat încât ameninţă gospodării sau terenuri agricole.