Remaniere guvernamentală în Republica Moldova
Articol de Natalia Zaharescu-Radio Chişinău, 10 Noiembrie 2020, 11:46
În Republica Moldova, pe fundalul campaniei electorale pentru prezidențiale, o remaniere-fulger a Guvernului a oficializat destrămarea coaliției de guvernare dintre Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat.
Toți miniștrii democrați au fost înlocuiți cu alții, inclusiv cu foști consilieri ai președintelui în exercițiu, Igor Dodon, candidat la un nou mandat.
Contracandidata sa, Maia Sandu, a anunțat că refuză să mai participe la dezbateri cu actualul președinte.
La sfârșitul săptămânii trecute, Partidul Democrat a anunțat că se va retrage de la guvernare după ce va fi ales un nou președinte al Republicii Moldova, dar premierul Ion Chicu nu a așteptat până atunci şi a propus astăzi remanieri de guvern, noii miniștri fiind învestiți imediat în funcții.
Potrivit propunerilor premierului Ion Chicu, în Executiv revin doi foști miniștri din prima componenţă a guvernului său, cea învestită după căderea cabinetului condus de Maia Sandu. Au fost înlocuiți miniștrii de la Externe, Apărare, Economie, Educație și cel pentru Reintegrare.
Astfel, la Ministerul de Externe revine Aureliu Ciocoi, cel care a stârnit nemulțumiri prin declarația sa precum că Rusia ar fi intervenit în războiul de pe Nistru pentru a opri vărsările de sânge.
El i-a fost și consilier președintelui Igor Dodon, la fel ca și noul ministru al apărării, Victor Gaiciuc, fost ministru pe timpul guvernării comuniste. La Educaţie a fost numită Lilia Pogolşa, vizată în mai multe investigații jurnalistice pentru că nu şi-ar fi declarat casa de lux și pentru că ar fi cerut schimbarea programei școlare cu introducerea așa-numitei limbi moldovenești.
Premierul Ion Chicu a declarat că graba revocării miniștrilor democrați și numirii altora în aceeași zi ar fi fost necesară pentru a asigura funcționalitatea guvernării.
Președintele în exercițiu Igor Dodon, care a participat la învestire, deși este și candidat în cursa electorală, a spus că urmează și alte schimbări după alegeri.
Igor Dodon: Urmează și alte schimbări nu doar la nivelul echipei, dar și la nivelul strategiei de guvernare, schimbări care sunt dictate de evoluția pandemică dramatică de la nivel mondial și de nevoia de a adapta cât mai bine toate strategiile noastre la aceste provocări.
Reporter: Unii deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu, au calificat aceste remanieri drept tentativă de uzurpare a puterii în stat.
Învingătoare în primul tur al scrutinului prezidențial, Maia Sandu a anunțat că nu va mai participa la dezbateri electorale cu Igor Dodon, deși anterior aceasta spunea că ar fi dispusă la o singură dezbatere pe teren neutru.
(PH)