Reluarea plăţilor de la CE "se va face gradual"
Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, susţine că în maximum două-trei săptămâni va fi adoptată o nouă legislaţie pentru fondurile UE, chiar dacă este campanie electorală.
Articol de Carmen Gavrilă, 29 Octombrie 2012, 18:59
O nouă legislaţie în domeniul achiziţiilor publice şi pentru detectarea conflictelor de interese în proiectele cu fonduri europene va fi adoptată în maximum două-trei săptămâni, chiar dacă este campanie electorală - susţine ministrul afacerilor europene, Leonard Orban.
Problemele din aceste două domenii au determinat Comisia Europeană să suspende plăţile pentru mai multe programe de dezvoltare.
Ministrul Orban a explicat, că măsurile pot fi luate rapid, prin decizie politică, astfel încât finanţarea europeană să poată fi deblocată.
Ministrul Leonard Orban a spus că reluarea plăţilor de la Comisia Europeană se va face gradual, pe bucăţi de programe şi nu pentru toate în acelaşi timp, pentru că este nevoie de timp pentru verificări.
Leonard Orban a menţionat că problemele care au dus la situaţia de acum au fost detectate la programe şi proiecte desfăşurate până la sfârşitul anului 2011 şi că există foarte puţine proiecte cu probleme în 2012.
Corecţii finaciare, "de peste 800 de milioane de euro"
Pe lângă reforma în achiziţiile publice şi în contracararea conflictelor de interese, România trebuie să accepte corecţii financiare, adică sa dea înapoi bani Comisiei Europene.
"Conform evaluărilor preliminarii, pentru POSDRU corecţia financiară este de aproximativ 180 milioane de euro, iar pentru cele patru programe, aflate în coordonarea Direcţiei Generale de Politică Regională - DIGI Regio, corecţiile financiare se ridică undeva de 600 milioane de euro", a declarat Leonard Orban.
Din cauza problemelor cu achiziţiile publice şi confictele de interese, de până la sfârştiul lui 2011, România poate suferi corecţii financiare de la Comisia Europeană, de peste 350 milioane de euro, doar pentru transporturi, de exemplu, iar o sumă totală poate atinge 800 de milioane de euro.
Nu toţi aceşti bani pot fi recuperaţi de la cei care au făcut şi derulat proiectele cu probleme, aşa că sumele vor trebui acoperite de la buget, adică de contribuabili.
Însă, banii aceştia nu se pierd, dacă pot fi folosiţi pentru alte proiecte, atât că România ar trebui să trimită noi cereri de rambursare de la Comisia Europeană pentru proiecte noi, în valoare totală de aproape un miliard de euro.
Specialiştii în finanţe atrag atenţia, că lipsa fondurilor europene şi a unor surse alternative de finanţare pot provoca dificultăţi în următorii doi ani, când se va înregistra un vârf de plată din datoria externă a României.