Relocare a Grupul de Luptă al NATO de prezenţă înaintată în România
Principala componentă a grupului de luptă este reprezentată de Regimentul 8 paraşutişti de Infanterie Marină din Franţa, structura militară incluzând efective din mai multe țări.
Articol de Radio România Actualităţi, 05 Octombrie 2022, 00:46
Grupul de luptă al NATO de prezenţă înaintată în România şi-a relocat principalele efective în baza de la Cincu şi şi-a amplasat în paralel facilităţi logistice şi de luptă în Dobrogea. Potrivit deciziei Alianţei, această structură militară, care are Franţa ca naţiune-cadru, urmează să se dezvolte la nivel de brigadă. Radu Dobriţoiu a realizat o sinteză pe acest subiect.
Radu Dobriţoiu: Principala componentă a grupului de luptă NATO de pe teritoriul României este reprezentată de Regimentul 8 paraşutişti de Infanterie Marină din Franţa, structura militară incluzând efective din Belgia, Olanda, Italia, Polonia, Statele Unite şi România. Franţa este naţiunea-cadru a grupului de luptă NATO din România şi, totodată, ţara cu cea mai puternică forţă armată din Europa, fiind urmată de Marea Britanie şi Italia, potrivit unui clasament actualizat anual în baza de date Global Firepower, o platformă de informare utilizată de NATO. Când va fi consolidată la nivel de brigadă, această structură militară va avea aproximativ 3.300 de militari. Aproape 1.200 de soldaţi sunt deja cartiruiţi în baza de la Cincu. Separat de efectivele de infanterie, trupe de uscat, grupul de luptă include şi o componentă de apărare antiaeriană. Un detaşament sol-aer, format din 120 de aviatori, a fost desfăşurat la baza românească Capu Midia, în cadrul misiunii Eagle. Pentru a consolida poziţia de descurajare şi defensivă a NATO pe flancul estic, Franţa a implementat acolo un sistem sol-aer cu rază medie Mamba. Scopul este de a asigura protecţia bazei aeriene a oraşului Constanţa şi a portului său cel mai mare de la Marea Neagră, ceea ce îl face un punct de mare importanţă strategică, precizează site-ul oficial al Forţelor Aeriene Franceze. Se anunţă oficial că militari dintr-o ţară NATO au ca misiune protejarea unui oraş din România. În ceea ce priveşte baza aeriană la care se face referire, ea este cea de la Mihail Kogălniceanu, extrem de importantă pentru NATO şi pentru partenerul strategic al României, Statele Unite ale Americii. Pentru menţinerea capacităţii de luptă a aviatorilor şi a dezvolta interoperabilitatea ţărilor aliate angajate în misiunea Eagle, se organizează instruiri comune cu militarii români de două-trei ori pe săptămână. Totodată, NATO organizează o dată pe lună un exerciţiu mult mai consistent, care implică mijloace aeriene din Europa şi din alte părţi, precizează aliaţii francezi. Mamba este singurul sistem european capabil să contracareze rachete balistice. În România, sistemul Mamba a venit însoţit de un centru de management tridimensional, bazat pe un radar performant. El este compatibil cu platformele Patriot şi asigură dirijarea rachetelor, precum şi corelarea lor cu alte tipuri de armament al NATO, cât şi din dotarea Armatei României. Printre acestea se numără artileria, elicopterele şi dronele, a anunţat Ministerul francez al Apărării.