Relaţiile române-turce, "la un nivel excepţional"
Preşedinţii României şi Turciei au ajuns la concluzia că relaţiile politice şi economice dintre cele două ţări sunt foarte bune, dar că se pot dezvolta şi mai mult.
Articol de Oana Bâlă, 06 Februarie 2014, 07:22
Preşedintele României, Traian Băsescu, a început miercuri o vizită de stat de 2 zile în Republica Turcia.
Temele principale ale dialogului purtat miercuri cu preşedintele Turciei, Abdullah Gül, cu preşedintele Parlamentului şi cu premierul Recept Tayyip Erdogan au fost legate de încurajarea unei mai mari implicări a Turciei în regiunea Mării Negre, inclusiv pentru o mai mare securitate în această zonă având în vedere şi faptul că România şi Turcia au în comun apartenenţa la NATO.
Şeful statului a anunţat că ţara noastră este interesată ca firmele turceşti să participe la construcţiile de autostrăzi care vor fi demarate din viitorul buget al UE.
România, "interesată de investiţiile turceşti"
El a menţionat că există interes şi pentru prezenţa companiilor turceşti în industria alimentară în scopul valorificării producţiei agricole din România care nu are suficientă capacitate de procesare.
Preşedintele României a enumerat şi alte domenii în care speră să atragă investitori turci.
"Suntem interesaţi de prezenţa firmelor turceşti în energie. Atât participare în procesul de privatizare a microhidrocentralelor şi a termocentralelor proces în desfăşurare în România, dar şi în partea de distribuţie, de valorificare a energiei electrice sau în investiţii în producerea de energie neconvenţională, energia eoliană.
"Ne interesează în mod deosebit participările comune prin societăţi mixte pe pieţele din Asia Centrală.
"Sunt zone în care împreună, având în vedere prezenţa investitorilor turci şi a firmelor turceşti din România, putem acţiona pe terţe pieţe", a declarat Traian Băsescu.
România şi Turcia au obiective comune
Preşedintele Turciei, Abdullah Gül, a vorbit despre buna relaţie dintre cele două ţări.
El a spus că atât Turcia, cât şi România şi-au stabilit drept obiectiv creşterea semnificativă a volumului schimburilor comerciale.
"Relaţiile dintre ţările noastre, atât relaţiile noastre politice, cât şi relaţiile noastre în domeniul securităţii, se află la un nivel excepţional. Deosebit de importante sunt şi relaţiile noastre economice, relaţiile noastre comerciale.
"Ţările noastre reprezintă, fiecare pentru cealaltă, cel mai important partener economic în zona Balcanilor. Volumul schimburilor noastre comerciale e de şase miliarde de dolari. Intenţionăm să atingem un volum de zece miliarde de dolari.
"Este un obiectiv pe care ni l-am propus împreună", a mai spus Abdullah Gül.
Şeful statului a mai avut convorbiri cu premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, şi cu preşedintele parlamentului, Gemil Cicek.
El s-a întâlnit şi cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Turcia.
Joi preşedintele Traian Băsescu urmează să participe la Forumul economic româno-turc pentru investiţii şi comerţ, după care va vizita platforma de producţie a corporaţiei pentru industriile aerospaţiale din Turcia şi Centrul Naţional de Simulare pentru instruirea piloţilor pentru avioanele de luptă F-16.