Reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef în România, anulată
Ministerul român de externe motivează că activitatea politică a scriitorului maghiar Nyiro Jozsef din perioada 1941-1945 indică o atitudine de extremă-dreapta, antisemită şi de colaborare cu fasciştii.
Articol de Florin Matei, 27 Mai 2012, 11:18
Reînhumarea rămăşiţelor pământeşti ale scriitorului maghiar originar din Transilvania Nyiro Jozsef, programată să se desfăşoare astăzi la Odorheiu Secuiesc, a fost anulată.
Festivitatea de comemorare va avea însă loc, a anunţat un consilier al liderului Partidului Civic Maghiar, Szasz Jeno.
Potrivit corespondentului Radio România Actualităţi Angela Bârsan, evenimentul urma să aibă loc sub înaltul patronaj al preşedintelui parlamentului Ungariei, Kover Laszlo.
Ministerul român de externe şi-a exprimat dezacordul faţă de reînhumarea în România a scriitorului Nyiro Jozsef, pe motiv că activitatea politică a acestuia din perioada 1941-1945 indică o atitudine de extremă-dreapta, antisemită şi de colaborare cu regimul fascist.
Potrivit MAE român, Nyiro Jozsef s-a născut în 1889, la Jimbor, judeţul Braşov şi a decedat în 1953, la Madrid, în Spania, unde a fost înhumat până de curând.
În perioada interbelică a lucrat ca jurnalist la mai multe publicaţii de limba maghiară din Transilvania şi a publicat mai multe nuvele.
În 1941, după anexarea Transilvaniei de Nord de către Ungaria, a fost invitat în calitate de deputat ardelean în Parlamentul de la Budapesta şi s-a mutat în capitala ungară.
A fost redactor-şef la două ziare de extremă dreapta ("Magyar Erő" şi "Magyar Ünnep").
După lovitura de stat din 15 octombrie 1944 şi-a continuat activitatea în parlamentul Ungariei (Parlamentul de la Sopron), care a adoptat legislaţie antisemită.
În această calitate, Nyiro Jozsef a susţinut activitatea guvernului fascist al lui Szalasi Ferenc. În 1940 i-a fost acordată distincţia "Coroana Corvin", înfiinţată de către Miklos Horthy.