Reguli mai clare pentru "produsele tradiţionale"
Definiţia produsului "tradiţional" devine mult mai restrictivă, astfel că atestarea producătorilor va fi mult mai dificilă de luna viitoare.
Articol de Radiojurnal, 19 Noiembrie 2013, 16:29
Producătorii de alimente şi băuturi tradiţionale s-au întâlnit, marţi, la Alba Iulia cu reprezentanţi din ministerul agriculturii, pentru a discuta despre noile reglementări din domeniul produselor tradiţionale.
Acestea vor intra în vigoare pe data de 10 decembrie şi vor reduce foarte mult numărul celor care vând produse cu titulatura de "tradiţional".
Definiţia produsului "tradiţional" devine mult mai restrictivă, astfel că atestarea producătorilor va fi mult mai dificilă de luna viitoare - a anunţat şeful direcţiei generale de industrie alimentară, Viorel Morărescu.
"S-a introdus o componentă foarte importantă, cea legată de control, atât din partea ministerului agriculturii, cât şi a ANPC şi ministerului sănătăţii. Rămân şi celelalte instituţii care au atribuţii de control.
"Pe de altă parte, ca şi element de noutate, putem vorbi de un logo, "Atestat produs tradiţional", care va fi aplicat pe fiecare produs" a declarat Viorel Morărescu.
După cum transmite corespondentul RRA în judeţul Alba, Mihai Bantea, din cele peste 4.000 de produse tradiţionale atestate, aproximativ trei sferturi nu vor mai avea dreptul de a fi vândute drept produse tradiţionale după 10 decembrie.
"Ne bucurăm în primul rând că am reuşit să facem curăţenie în propria ogradă, unde existau, pe lângă producătorii de produse tradiţionale autentici, şi producători de false produse tradiţionale, care ne făceau o concurenţă neloială" a spus preşedintele federaţiei producătorilor de produse tradiţionale, ecologice şi de casă din România, Călin Matieş.
Producătorii care vor fi depistaţi că nu respectă reţetele şi metodele de fabricaţie a produselor tradiţionale vor pierde atestatul şi dreptul de a folosi un logo creat de ministerul agriculturii pentru diferenţierea produselor cu adevărat tradiţionale.