Reglementările antifumat "trebuie să fie mai stricte"
Specialiştii atrag atenţia că memorandumul adoptat de guvern pentru a solicita reglementări mai puţin stricte împotriva fumatului nu îi descurajează pe tineri să se apuce de fumat.
Articol de Ciprian Sasu, 18 Iunie 2013, 14:25
Societatea Română de Pneumologie solicită guvernului să accepte forma propusă de Comisia Europeană pentru Directiva menită să reducă fumatul.
În urma adoptării de către guvern a unui memorandum al Ministerului Economiei, care invocă interese economice pentru a solicita reglementări mai puţin stricte, specialiştii şi reprezentanţii bolnavilor arată că nu există vreo justificare pentru a nu avea avertismente mai mari pe pachete şi a nu interzice vânzarea anumitor produse din tutun, cum ar fi ţigările cu diverse arome.
Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, Florin Mihălţan.
"Vom face un pas înapoi, dacă nu vom mări, pe pachetele de ţigări, pictogramele şi nivelul pictogramelor, că ne reîntoarcem la pictogramele de 45%, să ştiţi că pictogramele au efect, prin dimensiunile lor, prin prezenţa permanentă, în ochii fumătorului, majoritatea se gândesc să se lase.
"Prezenţa ţigărilor mentolate şi aromate este de fapt o modalitate de a facilita pornirea unui adolescent pe linia aceasta a dependenţei", spune Florin Mihălţan.
Potrivit unui studiu, citat de ministerul sănătăţii, măsurile antifumat adoptate în România, între 2005 şi 2010, au scăzut mortalitatea prin boli atribuite fumatului.
Acelaşi lucru e semnalat de reprezentanţii Asociaţiei Bolnavilor de Cancer, care precizează că e, însă, în creştere, numărul deceselor cauzate de cancerul pulmonar, un motiv în plus - spun ei - pentru înăsprirea regulilor care ar putea descuraja fumatul şi începerea fumatului, în cazul tinerilor şi adolescenţilor.
În opinia ministrului economiei, Varujan Vosganian, aplicarea Directivei, în forma dorită de România, dar şi de alte ţări europene, nu afectează politicile antifumat.
"România are programele sale de prevenţie care sunt consistente, la nivelul Ministerului Sănătăţii şi România le susţine. Nu se pune, nicio clipă, problema că Guvernul României ar pune obstacole în calea acestei acţiuni", spune Varujan Vosganian.