Reglementări pt prețuri pe piaţa energiei în dezbatere la comisii din Senat
Textul OUG ar putea suferi modificări în Parlament, întrucât au fost depuse mai multe amendamente, din partea partidelor din coaliţia de guvernare şi a celor din opoziţie.
Articol de Radiojurnal, 19 Septembrie 2022, 23:24
Ordonanţa de Urgenţă a executivului care reglementează preţurile pe piaţa energiei a intrat luni în dezbaterea comisiilor de specialitate din Senat, prima cameră parlamentară sesizată. Documentul ar putea suferi modificări în Parlament, întrucât au fost depuse mai multe amendamente, atât din partea partidelor din coaliţia de guvernare, cât şi a celor din opoziţie.
Reprezentanţii puterii au propus mai ales extinderea categoriilor care beneficiază de preţuri plafonate: cultele religioase, industria farmaceutică sau transportul public, dar şi consumatorii casnici care folosesc dispozitive sau echipamente medicale pentru tratament.
Reprezentanţii USR pledează pentru schimbări de fond în schema de compensare a preţurilor, astfel încât calculele să se facă pe consumul actual, nu raportat la media lunară a anului trecut cum prevede ordonanţa, iar plafoanele stabilite să se aplice unitar tuturor consumatorilor casnici.
Deputata Cristina Prună: Am propus printr-un amendament ca pe primii 100 de KWh facturaţi, oamenii să plătească 0,68 lei pe KWh, apoi între 101 şi 255 de KWh aceştia să fie facturaţi cu 0,8 pe KWh, iar ce depăşeşte 255 de KWh să fie facturat la preţul de contract.
Ministrul energiei nu exclude modificări la textul ordonanţei de urgenţă şi crede că ar trebui găsit în Parlament un mijloc de stimulare a economisirii. Virgil Popescu a fost solicitat luni să exprime o opinie în legătură cu unele facturi foarte mari, prezentate în spaţiul public. Ministrul a afirmat că situaţia trebuie verificată de autorităţile cu atribuţii în acest sens.
Virgil Popescu:Probabil că acele facturi... deci am văzut şi eu acele facturi şi cred că ori sunt greşite, ori cineva trebuie să intre să pună regulă în piaţă. Fac încă un apel, cum am făcut-o şi în ianuarie, Autoritatea de Reglementare să-şi facă treaba, să supravegheze piaţa şi să controleze piaţa, iar la persoane fizice poate inclusiv Protecţia Consumatorului să intre peste furnizorii respectivi şi să verifice.