Reglementarea importurilor de materie primă agricolă din Ucraina este în continuare o problemă, susţin fermierii români
Reglementarea importurilor de materie primă agricolă din Ucraina este în continuare o problemă, susţin reprezentanţii fermierilor din România.
Articol de Radio România Actualităţi, 24 Octombrie 2024, 18:30
Reglementarea importurilor de materie primă agricolă din Ucraina este în continuare o problemă, susţin reprezentanţii fermierilor din România. Preşedintele Federaţiei Naţionale ProAgro, Ionel Arion, afirmă că - deşi autorităţile au luat o serie de măsuri pentru a limita fluxul acestor mărfuri - în continuare este nevoie de o trasabilitate mai bună.
Ionel Arion: ”O mare parte din marfa ucraineană - între 40 și 50% din produse - trece încă prin România. Punctele vamale, care sunt ale ANAF-ului, nu au încă o evidență a cantităților și acest lucru ne deranjează foarte mult, pentru că trebuie să avem o evidență, ca orice stat sănătos, ceea ce intră și ceea ce iese. Avem mari probleme azi pe ceea ce înseamnă o carne de pasăre, miere și uleiul vrac, adus și procesat în România, în special în trei fabrici mari din România. Este adus uleiul brut, rafinat, îmbuteliat, cu marcă proprie pe retail, iar retailul comercializează în România. O să vedeți la raft, în toate supermarket-urile, miere adusă din Ucraina vrac, îmbuteliată sau ambalată în România, pe spate scrie "proveniență Ucraina, China sau UE și non-UE".”
La Bucureşti a început azi Congresul Fermierilor Europeni. În deschiderea evenimentului, ministrul agriculturii a abordat tema fondurilor europene din acest domeniu şi a anunţat că va iniţia o consultare a fermierilor români cu privire la viitorul Politicii Agricole Comune, care, spune Florin Barbu, riscă să fie înglobată în alte măsuri economice agricole după anul 2027. El consideră că Politica Agricolă Comună ar trebui să rămână separată de alte fonduri europene alocate statelor membre, ne-a transmis reporterul RRA Alexander Avram./editor Florin Lepadatu/