"Reglementare" a răspunderii materiale pentru erori judiciare
Ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, şi-a argumentat solicitarea dând exemplu situaţia recuperării despăgubirilor în urma unor condamnări ale statului român la CEDO.
Articol de Mădălina Radu, 16 Mai 2011, 18:53
Ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, îi critică pe magistraţi pentru că, în opinia sa, nu ar dori o reglementare a răspunderii materiale pentru erorile judiciare pe care le fac. În România, profesia de magistrat este printre puţinele în care cei din interior nu răspund pentru ce fac, a remarcat ministrul Cătălin Predoiu.
El şi-a argumentat declaraţiile dând ca exemplu situaţia recuperării despăgubirilor în urma unor condamnări la CEDO.
Ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, s-a arătat nemulţumit că, deşi se discută de foarte mult timp despre un act normativ care să îi oblige pe magistraţi să plătească pentru erorile judiciare pe care le fac, acest lucru nu s-a realizat.
Problema este că sistemul judiciar se împotriveşte, a spus Predoiu. Ministrul a adăugat că, înainte de a răspunde material pentru greşeli, magistraţii ar trebui să răspundă disciplinar sau penal, lucru care nu s-a întâmplat până acum, pentru că s-a invocat prescripţia faptelor.
"Analiza indică faptul că răspunderea materială nu funcţionează, iar răspunderea disciplinară este, parafrazând un clasic, sublimă, dar lipseşte aproape cu desăvârşire. Nicio acţiune de regres exercitat de stat împotriva magistratului care în exerciţiul funcţiunii sale judiciare a cauzat eroare judiciară nu s-a materializat în practică din 2004, data reglementării, şi până în prezent", a declarat Cătălin Predoiu.
Acesta spune că vrea ca inspecţia judiciară să fie reformată, pentru ca să acţioneze împotriva magistraţilor neprofesionişti şi corupţi.
El se declară pentru o reglementare privind răspunderea materială a magistraţilor, care să nu depindă de cea disciplinară sau penală.
"Noi nu vom accepta să condiţionăm răspunderea materială de răspunderea penală şi răspunderea disciplinară. Aici este şi dezacordul între minister şi sistemul judiciar. Sper ca, în ceasul al doisprezecelea, politica Consiliilor Superioare să se schimbe.", a mai spus Cătălin Predoiu.
Pe de altă parte, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, s-a declarat împotriva proiectelor de lege privind răspunderea materială a magistraţilor, discutate în ultima perioadă.
Ea a susţinut că aceste intervenţii legislative nu trebuie să aibă menirea în a sancţiona magistratul, ci doar să îl responsabilizeze, pentru ca încrederea cetăţeanului în sistemul judiciar să crească.
"Răspunderea magistraţilor trebuie să fie în primul rând corolarul independenţei acestora, pentru că orice dezechilibru care ar putea apărea în această balanţă responsabilitate, independenţă, vulnerabilizează în primul rând magistratul, punându-l, aş putea spune eu, într-o poziţie mereu defensivă. Tentaţia de a extinde răspunderea judecătorilor pentru activitatea lor jurisdicţională este un mare pericol", a declarat Livia Stanciu.
Ministrul justiţiei a mai precizat că, în măsura în care se va ajunge la un acord cu sistemul judiciar, va promova un astfel de act normativ, dar în cazul în care nu va fi o înţelegere, îşi va exercita propria iniţiativă legislativă.