Regimul de navigație în apele Mării Negre
Forțele Navale Române au făcut precizări astăzi privind regimul de navigație în apele Mării Negre.
Articol de Florin Lepădatu, 16 Iunie 2022, 14:48
RADOR - Forțele Navale Române au făcut precizări astăzi privind regimul de navigație în apele Mării Negre, după ce presa a scris despre prezența a două nave militare rusești în Zona Economică Exclusivă a României, la 120 de kilometri de țărm, în apropierea platformelor de extracție a gazelor naturale Uranus și Ana.
“În conformitate cu prevederile Convenției Organizației Națiunilor Unite privind dreptul mării, atât în Zona Contiguă, cât și în Zona Economică Exclusivă a României, toate celelalte state beneficiază, în condițiile prevăzute de dispozițiile pertinente ale Convenției, inclusiv pentru navele lor militare, de libertatea de navigație, precum și de alte libertăți legate de utilizarea mării în scopuri licite”, se arată în comunicatul de presă al Forțelor Navale.
După începerea agresiunii armate a Rusiei în Ucraina, 11 nave militare românești și două elicoptere Puma Naval desfășoară, zilnic, prin rotație, misiuni de cercetare, pe mare și la gurile Dunării, într-un spațiu maritim de aproximativ 30 000 km².
Scopul este de a asigura securitatea granițelor maritime, în zona mării teritoriale a României, precum și siguranța desfășurării activităților economice în zona platformelor petroliere și a infrastructurii critice din Zona Contiguă și Zona Economică Exclusivă a țării noastre în Marea Neagră.
Apele teritoriale ale României se întind până la 12 mile marine (22,2 km) de la linia uscatului, și sunt urmate de Zona Contiguă, între 12 și 24 de mile marine, și Zona Economică Exclusivă, ne-a transmis corespondentul Radio România, Sorin Cealera.