Regimul de circulație impus de ordonanțele militare
Precizări ale Grupului de Comunicare Strategică privind regimul de circulație impus de ordonanțele militare.
Articol de Florin Lepădatu, 02 Aprilie 2020, 07:54
Ordonanţa de Urgență care prevede amenzi mai mari pentru cei care nu respectă regimul stării de urgență va intra în vigoare la miezul nopții, dintre 2 și 3 aprilie.
Astfel, cei care nu respectă restricțiile vor plăti, de vineri, amenzi cuprinse între 2.000 și 20.000 de lei.
În cazul persoanelor juridice, amenzile vor fi cuprinse între 10.000 și 70.000 de lei.
În acest context, Grupul de Comunicare Strategică a făcut miercuri o serie de precizări la regimul de circulație impus prin ordonanțele militare adoptate.
ReporterGabriela Mitrovici - "Persoanele care fac naveta pot merge în continuare la serviciu cu condiția să aibă asupra lor documentele prevăzute de lege: legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe proprie răspundere în care să fie clar completate domiciliul și sediul locului de muncă.
Cumpărăturile trebuie făcute la magazinele cele mai apropiate de locuință și sunt obligatorii actul de identitate și declarația pe proprie răspundere.
Ordonanța militară nu prevede o limită de distanță pentru deplasarea pentru îngrijirea părinților, ceea ce înseamnă că se poate merge cu alimente și medicamente la rudele în vârstă aflate în alt județ.
Este permisă și deplasarea unei persoane de peste 65 de ani de la o locuință la alta doar cu scopul ca aceasta să poată fi îngrijită la noua adresă, între orele 11:00 și 13:00.
Plimbarea zilnică a animalelor de companie, ca și activitățile fizice, sportive trebuie realizate în jurul locuinței și nu în parcuri, locuri de joacă sau terenuri de sport.
Minorii sub 16 ani pot face aceste activități doar sub supravegherea sau cu încuviințarea părinților sau a tutorelui legal care trebuie să completeze și să semneze declarația respectivă.
Minorii între 16 și 18 ani completează singur documentul și trebuie să aibă asupra lor și cartea de identitate
Se recomandă ca facturile la utilități sau ratele la bănci să se achite online, dar se pot face deplasări pentru plata acestora cu specificarea unui motiv întemeiat în declarație."