Refugiații din Ucraina pot beneficia de tratamente medicale gratuite
Refugiații din Ucraina pot beneficia, pe teritoriul României, inclusiv de tratament pentru diferite boli cronice.
Articol de , 02 Martie 2022, 08:12
Refugiații din Ucraina pot beneficia pe teritoriul României inclusiv de tratamentul pentru diferite boli cronice. Casa Națională de Asigurări de Sănătate constituie și un registru special în care să fie înscriși acești pacienți pentru a exista o evidență, iar decontarea serviciilor să se poată face fără probleme, a explicat ministrul Sănătății. În județele de la graniță au fost deja persoane care au ajuns la spital. La Județeanul din Tulcea, în aproape fiecare secție există personal medical care vorbește limba ucraineană, iar pacienții beneficiază și de sprijin psihologic, a precizat pentru Radio România Constanța managerul spitalului, doctor Tudor Năstăsescu.
Tudor Năstăsescu: Şase cazuri care s-au prezentat până acum, două internări şi a fost vorba mai mult de epuizare, atac de panică, copii şi femei gravide, erau în tranzit către Bucureşti. Doar s-a făcut consultul şi şi-au continuat drumul. La spital poate să apeleze absolut oricine, există acorduri internaționale ale țării noastre cu absolut toate țările din Europa, inclusiv cu Ucraine, deci pentru o problemă de urgență nu există absolut nici un fel de problemă şi evident că nu vom refuza la internare pe absolut nimeni, inclusiv în cazul în care vor exista răniţi care or să fie transportaţi aici la Tulcea.
Realizator: Femei gravide din Ucraina au ajuns și la maternitatea din Galați în urma stresului și oboselii acumulate în ultimele zile. La Suceava, din cei 35 de refugiați care au ajuns în Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de la declanșarea conflictului militar din țara vecină, aproape jumătate au fost copii, iar doi dintre ei au necesitat internare în secția de Pediatrie. Tot acolo, o femeie bolnavă de cancer a făcut o şedinţă de chimioterapie, fiind introdusă în Programul Național de Oncologie, iar astăzi sunt programați alți doi pacienți cu afecțiuni oncologice. Persoanele cu astfel de probleme medicale trebuie să obțină un număr de identificare de la Centrul de imigrări și, pe cât posibil, să aibă documente medicale traduse în limba engleză sau română.