Reformele structurale, "cel mai dificil subiect" discutat cu FMI
În discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional urmează să fie analizată situaţia mai multor companii, care sunt neperformante de mai multă vreme.
Articol de Petruţa Obrejan, 16 Ianuarie 2013, 10:46
Premierul Victor Ponta a explicat, aseară, la un post de televiziune, că Fondul Monetar Internaţional nu impune nimic Guvernului, ci doar verifică, în calitate de creditor, dacă România are posibilitatea de a-şi plăti datoriile.
Reformele structurale reprezintă, în opinia premierului Victor Ponta, de departe, cel mai dificil subiect din cadrul discuţiilor, care vor avea loc cu delegaţia FMI, urmând să fie analizată, astfel, situaţia mai multor companii, care sunt neperformante de mai multă vreme.
"Companiile din energie, pe care trebuie să le listăm la Bursă, când le listăm sau, mai bine zis, când vindem o parte din acţiuni, Oltchim, CFR Marfă, adică cele care produc pierderi", a spus Victor Ponta.
Poziţia FMI faţă de comapniile cu mari pierderi, a declarat marţi seară, într-o emisiune televizată Victor Ponta, a fost una foarte clară.
"FMI ne-a cerut un singur lucru şi apropo de Oltchim - a zis "Nu mai acceptaţi pierderi; nu mai daţi bani pe diverse alte căi, de la Electrica, de la Compania Energetică Oltenia, din alte părţi, atâta timp cât banii se pierd; deci nu mai produceţi o gaură. Găsiţi o soluţie". Ei au zis: "Închideţi-o!". Domnule, nu e normal să o închidem. E o problemă socială fantastică, dar ar fi şi păcat din punct de vedere economic", a afirmat premierul.
Reformă reală a sistemului sanitar şi un sistem educaţional previzibil
Noul Executiv îşi propune - a mai spus Victor Ponta - pe lângă o nouă lege a salarizării, o nouă împărţire administrativ-teritorială, dar şi reformarea justiţiei, plecând de la aşteptările cetăţenilor.
Se urmăreşte, totodată, o reformă reală a sistemului sanitar şi, nu în cele din urmă, un sistem educaţional previzibil şi fără emoţii atât în ceea ce priveşte clasa zero, cât şi situaţia învăţătorilor şi educatorilor fără studii superioare.
Premierul a afirmat că aceştia nu vor fi înlăturaţi din sistemul educaţional românesc, regula privind studiile superioare urmând să se aplice celor care vor să devină educatori şi învăţători în anii următori.