Refacerea digurilor din Galaţi, afectată de lipsa banilor
Şefii gălăţeni ai Serviciului de Gospodărire a Apelor atrag atenţia că este nevoie de lucrări extrem de importante pentru refacerea digurilor de apărare în caz de inundaţii.
Articol de Maria Măndiţă, Galaţi, 04 Noiembrie 2013, 14:12
Lipsa banilor face ca judeţul Galaţi să fie la fel de expus la inundaţii ca acum două luni, când apele au produs pagube de 75 de milioane de lei.
Şefii gălăţeni ai Serviciului de Gospodărire a Apelor, respectiv Agenţiei de Îmbunătăţiri Funciare, atrag atenţia că e nevoie de lucrări extrem de importante printre care refacerea digurilor de apărare, iar acestea nu pot fi realizate din lipsa banilor.
Fără bani nu s epoate continua recalibrarea albiei pârâului Chineja, un proiect în valoare de 21 de milioane de lei, avertizează şeful Unităţii de administrare Galaţi Sud a Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, Gheorghe Lefter.
"Albia Chineja va fi un pericol pentru incinta Brateşu de Sus şi Brateşu de Jos, permanent, atâta timp cât nu se vor face lucrări de recalibrare şi de supraînălţare a digului.
"Când l-am solicitat, l-am prins în programul de investiţii, nu ne-au alocat niciun leu", spune Gheorghe Lefter.
Utilje "insuficiente" pentru curăţirea albiilor
O altă lucrare importantă, curăţarea albiilor râurilor care traversează comunele expuse inundaţiilor, este în pericol din cauza numărului insuficient de utilaje, semnalează şi directorului Serviciului de Gospodărire a Apelor Galaţi, Ionel Ardean.
"Eu vă informez că dotarea pe care o avem la ora actuală, este de un buldoexcavator pe pneuri, un buldozer şi o basculantă de 20 de tone. Atât avem. Şi nişte maşini şchioape, cu care ne facem noi treaba pe diguri", spune Ionel Ardean.
Lipsa fondurilor face imposibilă supraînălţarea digului de apărare al lacului Brateş, dar şi plata energiei electrice folosite până acum pentru desecarea suprafeţelor agricole inundate în septembrie.
În total, inundaţiile produse în judeţul Galaţi în luna septembrie au provocat pagube în infrastructura rutieră şi feroviară de peste 28 de miloane de lei, valoarea locuinţelor şi a anexelor afectate este de 27 de milioane de lei, iar pierderile din agricultură depăşesc 15 milioane de lei.
Cel mai grav, însă, inundaţiile au provocat şi decesul a nouă persoane, printre care şi o fetiţă în vârstă de doar 8 ani.
Inundaţiile din 11-13 septembrie, din Galaţi, au afectat 39 de localităţi, în care au fost avariate aproape 3500 de locuinţe.