Reducerea unor impozite şi taxe "în intenţia guvernului"
Programul pe care guvernul îl va prezenta mâine în parlament nu prevede reduceri semnificative de cheltuieli însă urmăreşte o scădere a deficitelor bugetare.
Articol de Sergiu Şteţ, 10 Martie 2014, 16:29
În condiţiilor neclarităţilor de început de an, executivul îşi propune să menţină în 2014 creşterea economică.
În programul pe care guvernul îl va prezenta mâine în parlament şi pentru care îşi asumă răspunderea nu apar reduceri semnificative de cheltuieli.
Aceasta deşi acelaşi program prevede o scădere a deficitelor bugetare, adică a diferenţei dintre veniturile şi încasările bugetului.
Deficitul bugetar ar urma sa fie anul acesta de 2,2% din PIB, conform ipotezelor programului prezentat de premierul Ponta, iar anul viitor va scădea la 1,4% din PIB.
Fără să fie amintite reduceri de cheltuieli, în condiţiile în care deficitul bugetar scade, ar trebui să crească veniturile bugetare, numai că programul anunţă ca posibile scăderea taxelor şi impozitelor directe sau indirecte.
Scăderea taxelor şi a impozitelor nu duce obligatoriu la scăderea veniturilor, în condiţiile creşterii numărului celor care plătesc şi a unei colectări mai bune.
La capitolul intenţii ar fi scăderea impozitului pe salarii, la 16, 12 şi 8%, scăderea contribuţiilor la asigurările sociale cu 5% sau scăderea TVA de la 24 la 19%.
1,5 milioane de angajaţi "la negru"
Preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, aminteşte că aceste măsuri nu apar ca certe în nicio proiecţie pe termen mediu, de exemplu strategia fiscal-bugetară pe trei ani.
O parte dintre măsuri ar putea fi însă adoptate dacă se găsesc soluţii pentru creşterea nominală a veniturilor bugetare.
"Pe de o parte să reducem diferenţele de tratament fiscal care există din punct de vedere legal în momentul de faţă între diverse forme de venit - am spus: salarii versus drepturi de autor, PFA, microîntreprindere, chirii şi altceva - şi în acelasi timp să aducem în zona economiei oficiale salariile celor care sunt la negru - şi după estimările noastre, la Consiliul Fiscal, probabil că discutăm de circa 1,5 milioane de oameni care muncesc la negru şi nu plătesc niciun fel de contribuţii la asigurările sociale", spune Ionuţ Dumitru.
Măsurile de scădere a taxelor şi impozitelor în cazul în care vor fi adoptate ar urma să se suprapună pe scutirea de impozite a profitului reinvestit în anumite condiţii, precum şi pe introducerea deductibilităţii fiscale, adică scutirea pe impozitul pe venituri în cazul celor care ar intra în programul de scădere a ratelor la bănci, program denumit de presă "electorată", în cazul încare acest program va intra în vigoare de la începutul lunii viitoare.
TVA şi CAS-urile sunt cele mai importante surse de venituri la buget.
Fiecare dintre ele adună peste 1/4 din buget, împreună alimentând 55% din bugetul consolidat, bani din care se finanţează sănătatea, educaţia, armata, salariile bugetarilor, şomajul, ajutoarele sociale şi pensiile.