Reducerea TVA la alimente, "benefică pentru producatori"
Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, spune că trebuie încurajată mai mult comercializarea produselor româneşti în marile lanţuri de magazine.
Articol de Florentina Varga, 25 Octombrie 2012, 19:30
Preţurile alimentelor au crescut în ultimul an, însă nu în acelaşi ritm ca în Uniunea Europeană, spune preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.
El a precizat, miercuri, la o conferinţă de profil, că reducerea taxei pe valoare adăugată la alimente ar fi benefică pentru producători, însă trebuie încurajată mai mult comercializarea produselor româneşti în marile lanţuri de magazine.
Cu toate că terenurile agricole există, deşi nelucrate, România ar putea să redevină ceea ce a fost până acum 20 de ani.
Din păcate, în ultimii cinci ani, România nu a reuşit să îşi asigure necesarul de produse agro-alimentare, cu toate că există un trend de creştere.
Reducerea TVA la alimente, avantaje şi dezavantaje
Reducerea TVA-ului la alimente ar fi una dintre soluţii. Procesatorii spun că TVA-ul actual este şi mare, şi nejustificat, iar lipsa fiscalităţii duce la o piaţă neagră.
"Pe aceşti 24% ne batem noi şi retail-ul. Inamicul meu, acum, este piaţa nefiscalizată. Sunt de acord, chiar pierzând puţin cu ei, chiar neavând putere de negociere, să-i încurajez să existe. Pentru că ei îmi vor debloca piaţa şi o vor transforma într-o piaţă coerentă.
"În România la ce a dus creşterea de TVA? La un dezastru. Piaţa neagră împinge preţul în sus. Deci piaţa neagră este cea care ridică preţul, nu piaţa albă; piaţa albă îl stabilizează, dând faliment şi pierzând. Dacă i-am explica consumatorului că 24% din tot ceea ce cumpără nu e al nostru, poate ar apărea şi alte preţuri", a spus preşedintele Romalimenta, Sorin Minea.
În cazul în care TVA se va reduce, vor apărea două tipuri de comercianţi - oportuniştii, care vor profita şi piaţa neagră va creşte şi comercianţii reali, care vor micşora preţurile şi vor pune accent pe volumul de mărfuri vândute.
"Dacă, mâine, se va reduce TVA la carne, garantez că piaţa neagră se dublează. Nimeni nu va şti ce e carnea, va trebui o definire a cărnii şi veţi vedea toate produsele transformate în denumirea de carne. Pentru că aşa vom face", a afirmat directorul Romalimenta.
Un preţ mai mic va fi şi un dezavantaj pentru consumatori, întrucât calitatea produselor ar putea fi îndoielnică.