Redeschiderea minelor, "o necesitate"
Reprezentanţi ai ministerului economiei susţin că trebuie redeschise cât mai curând unele mine închise pentru că tehnologiile moderne permit o exploatare mai uşoară.
Articol de Iulian Olescu, 10 Aprilie 2014, 14:18
Noua lege a minelor ar trebui adoptată în regim de urgenţă, recomandă azi şeful Direcţiei Generale de Resurse Minerale din Ministerul Economiei, la o dezbatere pe această temă.
Multe dintre resursele României sunt blocate acum în sutele de mine închise în ultimii 25 de ani.
Argumentele pentru redeschiderea unor mine sunt simple.
De la momentul luării deciziei de închidere a peste 500 de mine, evoluţiile spectaculoase din industrii de vârf la nivel mondial au condus la identificarea unor elemente chimice prezente în minereuri care anterior nu erau considerate suficient de valoroase pentru a fi exploatate, dar care acum sunt vitale pentru dezvoltarea anumitor domenii.
În plus, tehnologiile de exploatare şi explorare au evoluat foarte mult şi permit valorificarea unor perimetre care până aum nu puteau fi exploatate eficient.
În ceea ce priveşte noua lege a minelor, vorbim despre un act normativ care se încearcă de multă vreme a fi adoptat.
Un astfel de proiect a fost relativ recent respins de Parlament, iar acum se lucrează la o altă variantă, aflată de altfel în fază finală de redactare care să cuprindă şi aspecte privind transparenţa decizională, modalităţile de consultare a comunităţilor locale, armonizarea cu ultimele prevederi europene în domeniu dar şi o procedură clară de redeschidere a anumitor mine.
Licitaţie prin ANMR
Şeful Direcţiei Generale de Rersurse Minerale din Ministerul Economiei, Sorin Găman, explică procedura de atribuire a terenurilor.
"Pe aceste perimetre în care se consideră că sunt rezerve şi au o potenţial pentru investitori, pe o perioadă limitată să se scoată de sub influenţa hotărârii de guvern de închidere, rămânând să se facă o conservare până la adjudecarea acestui perimetru către noul investitor.
"Se va desfăşura o procedură de licitaţie prin ANMR şi perimetrul se va da câştigătorului. În cazul în care acel perimetru nu vor fi investitori bineînţeles că se va întoarce din nou către închidere şi ecologizare.
"Sunt foarte multe firme care au dorit să participe la asemenea redeschideri şi mai mult decât atât sunt foarte multe firme atrase de reprocesarea iazurilor", spune Sorin Găman.
Participanţii la Forumul Minier desfăşurat la Bucureşti au abordat şi aspecte privind definirea unor resurse strategice un sistem de acordare a licenţelor de exploatare şi explorare coerent, stabil şi eficient, implicarea investitorilor privaţi în acest domeniu, relaţia cu aspectele de protejare a mediului dar şi încurajarea formării unor noi specialişti.