Redactarea raportului MCV, "după evaluarea CE"
Ministrul justiţiei Robert Cazanciuc a discutat cu secretarul general al CE, Catherine Day, despre viitorul mecanism european pentru protejarea valorilor fundamentale ale UE.
Articol de Sorin Croitorescu, Bruxelles, 08 Noiembrie 2013, 07:22
România şi Comisia Europeană trebuie să reflecteze dacă pentru sistemul judiciar este preferabil să se afle într-o formă de parteneriat bilaterală, de tipul MCV sau într-una de tipul unui mecanism european - a declarat joi, la Bruxelles, ministrul justiţiei, Robert Cazanciuc.
Problema viitorului mecanism european pentru protejarea valorilor fundamentale ale uniunii, abordată în ultima perioadă atât de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cât şi de comisarul pentru justiţie, Viviane Reding, a fost ridicată de ministrul Cazanciuc în cadrul unei întrevederi avute cu secretarul general al Comisiei Europene, Catherine Day.
Au fost trecute în revistă evoluţiile din ultimele şase luni în domeniul justiţiei.
Ministrul Robert Cazanciuc a informat-o pe Catherine Day despre lucrurile deja făcute, cum ar fi: adoptarea codurilor, a Legii privind magistraţii corupţi sau a celei privind înfiinţarea tribunalelor comerciale.
"Credem că o să avem un raport bun"
Ministrul român al justiţiei a apreciat că este important ca autorităţile să menţină un bilanţ bun pentru lupta anticorupţie şi sprijinul politic pentru sistemul judiciar şi să încerce să ţină departe de acesta disputele politice, elemente cu care secretarul general a fost de acord.
"Am simţit că suntem de aceeaşi parte a baricadei şi pe poziţii opuse. Fiecare încearcă cu, să spunem, mijloacele proprii să contribuie până la urmă la ceea ce am spus: încrederea populaţiei în justiţie în România. Raportul după misiunea de evaluare de la Bucureşti va fi în ianuarie. Sigur, formal, nimeni nu leagă MCV-ul de aderarea la spaţiul Schengen.
"Credem că o să avem un raport bun. Toată lumea marchează faptul că România şi-a îndeplinit angajamentele. Sunt anumite îngrijorări ale unor state membre şi trebuie să vedem ce căi găsim pentru a explica statelor membre că noi ne-am făcut datoria şi că este datoria altora să deschidă şi porţile spaţiului Schengen pentru români", a spus ministrul român de justiţie.
Mark Gray, purtător de cuvânt al Comisiei, a declarat la rândul său că întâlnirea a fost una foarte bună în procesul de obţinere a celor mai recente informaţii de către executivul comunitar.
"A fost o ocazie foarte bună pentru ca domnul ministru să furnizeze cele mai noi informaţii despre progresele din domeniul justiţiei, pentru că, după cum ştiţi, Comisia este hotărâtă să sprijine autorităţile române să obţină rezultate în îndeplinirea obiectivelor din Mecanismul de Cooperare şi Verificare", a afirmat purtătorul de cuvânt.
Mark Gray a spus că îndeplinirea recomandărilor din ultimul raport MCV este unul dintre progresele aşteptate de Comisie.
"De altfel, vom avea ocazia să constatăm la faţa locului, prin misiunea de evaluare de la sfârşitul lunii, care sunt progresele înregistrate.
"Cred că ministrul a prezentat foarte elocvent elementele-cheie din punctul de vedere al Guvernului român, dar va trebui să facem propria evaluare şi apoi să începem să pregătim raportul", a explicat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.