Recursul în procesul Vîntu, judecat miercuri
Inculpatul Sorin Ovidiu Vîntu a fost iniţiatorul întregul demers infracţional, "periculozitatea socială a acestuia reliefându-se pregnant", se arată în motivarea deciziei de arestare a Tribunalului Bucureşti.
Articol de Diana Surdu, 13 Septembrie 2010, 16:08
Contestaţia lui Sorin Ovidiu Vîntu privind arestarea sa se va judeca, miercuri, de către Curtea de Apel Bucureşti, care va decide dacă omul de afaceri va fi în continuare cercetat în arest sau în stare de libertate.
Şi recursurile lui Octavian Ţurcan şi Alexandru Stoian se va judeca în miercuri, în 15 septembrie.
În timp ce cei trei inculpaţi cer cercetarea lor în libertate, Parchetul vrea menţinerea lor în arest.
Motivarea Tribunalului Bucureşti pentru arestarea lui Sorin Ovidiu Vântu |
Parchetul instanţei supreme susţine că, prin acţiunile întreprinse în scopul zădărnicirii şi îngreunării executării pedepsei a unui condamnat la 15 ani de detenţie, Vîntu, Ţurcan şi Stoian au dovedit "nu doar perseverenţă infracţională accentuată, dar şi ignoranţă faţă de sistemul de justiţie".
Inculpatul Sorin Ovidiu Vîntu a fost iniţiatorul întregul demers infracţional, din acest punct de vedere periculozitatea socială a acestuia reliefându-se pregnant, se arată în motivarea deciziei Tribunalului Bucureşti prin care omul de afaceri a fost arestat.
"Astfel, din probele administrate în cauză a rezultat că, la începutul lunii octombrie 2009, la solicitarea condamnatului Popa Nicolae, care se afla în Indonezia , inculpatul Vîntu Sorin Ovidiu a dispus transferul sumei de 50.000 de euro într-un cont bancar din Indonezia, la care condamnatul avea acces, pentru ca acesta, cu ajutorul banilor să întreprindă demersurile necesare zădărnicirii executării pedepsei ce i-a fost aplicată.
"Suma de bani îi era necesară condamnatului Popa Nicolae în primul rând pentru a putea să-şi ,,asigure posibilităţile,, de a nu fi descoperit de autorităţile poliţieneşti internaţionale (INTERPOL) îndrituite să pună în aplicare mandatul european de arestare emis pe numele său, dar şi pentru întreţinerea sa. Această operaţiune a fost intermediată de către inculpatul Vîntu Sorin Ovidiu împreună cu inculpatul Ţurcan Octavian şi a fost finalizată la începutul lunii noiembrie 2009" se mai arată în motivarea Tribunalului Bucureşti.
Judecătorii apreciază că cercetarea în libertate a lui Sorin Ovidiu Vântu ar putea încuraja alte infracţiuni, dar şi că ar prezenta un pericol concret pentru ordinea publică.
"La data de 9.10.2009 condamnatul Popa Nicolae, aflat în Indonezia a purtat o convorbire telefonică cu inculpatul Vîntu Sorin Ovidiu. Cu acel prilej, practic, au purtat negocieri referitoare la o anuală de 200.000 euro, care îi este necesară primului pentru a rămâne în această ţară şi a putea plăti diverse servicii de care avea nevoie în Indonezia, ca să nu fie descoperit de autorităţile poliţieneşti internaţionale, de maximă urgenţă fiind suma de 43.000 euro. În contextul acelei discuţii, inculpatul Vîntu Sorin Ovidiu îi confirmă că-i va trimite banii şi că această situaţie se rezolvă, probă clarificatoare asupra contextului prezentat fiind discuţia dintre cei doi" se mai spune în motivarea arestării preventive a celor trei.
Magistraţii mai spun că Sorin Ovidiu Vântu, Octavian Ţurcan şi Alexandru Stoian au continuat, după arestarea lui Nicolae Popa la Jakarta, să îngreuneze în mod direct şi indirect extrădarea acestuia către România, acordându-i sprijin material şi moral.
Cei trei au fost arestaţi vineri dimineaţa şi sunt învinuiţi de favorizarea infractorului şi complicitate la această infracţiune.
Sorin Ovidiu Vântu, Octavian Ţurcan şi Alexandru Stoian sunt acuzaţi că au împiedicat înfăptuirea justiţiei prin faptul că l-au ajutat pe fostul director al Gelsor, Nicolae Popa, să fugă din ţară, să se stabilească în Indonezia şi să se sustragă executării pedepsei de 15 ani de închisoare pentru prăbuşirea FNI.