Recursul DNA la eliberarea lui Adrian Năstase, analizat luni
UPDATE: Magistraţii Tribunalului Bucureşti au reluat şedinţa de judecată în care se dezbate eliberarea condiţionată a lui Adrian Năstase.
Articol de Diana Surdu, 18 Martie 2013, 07:26
Tribunalul Bucureşti analizează, luni, recursul DNA la decizia de eliberare a fostului premier Adian Năstase.
Acesta este încarcerat din iunie anul trecut, după ce a fost condamnat la doi ani de închisoare în dosarul "Trofeul calităţii".
Decizia de eliberare a fost luată de Judecătoia Sectorului 4, ca urmare a unei recomandări a Comisiei de Eliberări Condiţionate a Penitenciarului Jilava.
Procurorii anticorupţie consideră că nu există dovezi temeinice de îndreptare a lui Adrian Năstase, că acesta a denigrat instituţiile juridice şi se consideră deţinut politic.
Ei cer, în consecinţă, să nu fie eliberat condiţionat din penitenciar.
Adrian Năstase "dă dovezi temeinice de îndreptare"
În opinia DNA, Justiţia ar ocupa, în sistemul de valori al fostului premier, un loc minor, iar prioritatea sa este viaţa politică, în orice condiţii, şi nu actul de justiţie.
Anchetatorii arată, în recurs, că Adrian Năstase denaturează instituţiile juridice în interes personal, iar fostul premier vede cererea de eliberare condiţionată nu ca pe o vocaţie ci ca pe o obligaţie pe care trebuie să o îndeplinească jutiţia.
Pe de altă parte, magistraţii Judecatoriei Sectorului 4 notează, în motivarea deciziei prin care au admis în 12 februarie eliberarea condiţionată a lui Adrian Nastase că acesta poate ieşi înainte de termen din penitenciar deoarece este disciplinat, stăruitor în muncă şi dă dovezi temeinice de îndreptare.
Potrivit caracterizării date de comisia de la Penitenciarul Jilava, premierul a avut un comportament foarte bun pe perioada detenţiei, nefiind sancţionat disciplinar, a participat la activităţi educative, a scris o lucrare ştiinţifică şi a fost recompensat de trei ori cu suplimentări ale dreptului la vizită.
Instanţa de judecată a luat act că Adrian Năstase, în vârstă de 62 de ani, a executat fracţia legală de o treime din pedeapsa primită, de doi ani.