Rectificarea aduce mai mulți bani la bugetul de pensii
Peste două zile, guvernul va face prima rectificare bugetară. Fonduri mai mari vor avea CNAS, MApN, AEP, ministerele finanţelor, sănătăţii, educaţiei, dar și bugetul de pensii.
Articol de Iulian Olescu, 30 Iulie 2014, 14:07
Executivul ar urma să stabilească în şedinţa de guvern de joi, sumele ce vor fi alocate sinistraţilor evacuaţi din calea apelor în ultimele ore.
Peste două zile, guvernul va face şi prima rectificare bugetară.
Instituţiile care vor beneficia cel mai mult de pe urma rectificării bugetare sunt ministerul sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, ministerul apărării naţionale, ministerul economiei, ministerul educaţiei, cel al transporturilor şi Autoritatea Electorală Permanentă.
Banii alocaţi în plus pentru sănătate sunt dedicaţi cheltuielilor aferente programelor naţionale şi a sistemului de intervenţii de urgenţă.
Cei pentru ministerul economiei se îndreaptă spre schema de ajutor de stat pentru IMM-uri, aşa-numitul "ajutor de minimis", şi către sprijinirea investiţiilor în retehnologizarea companiilor.
Fondurile suplimentare pentru transporturi vor fi utilizate în special pentru plata datoriilor şi acoperirea subvenţiilor din sistemul feroviar.
Prin rectificare, suma de la bugetul de stat destinată acoperirii deficitului din sistemul public de pensii creşte cu 255 de milioane de lei, în condiţiile în care se anticipează că se va reduce câştigul salarial mediu brut, iar încasările în prima parte a acestui an au fost sub aşteptări.
Opoziţia critică realocarea de fonduri
Opoziţia consideră, însă că prin această rectificare bugetară, executivul Ponta nu mai alocă fonduri unor domenii importante.
În declaraţii pentru Radio România Actualităţi, reprezentanţii PNL şi PDL subliniază că este vorba de un joc electoral şi că rectificarea nu are la bază o strategie economică solidă.
Liberalii susţin că premierul Victor Ponta dă dovadă de iresponsabilitate în gestionarea problemei inundaţiilor.
Deputatul liberal Petre Roman a declarat că nu se va găsi curând o rezolvare, dacă situaţiile sunt tratate punctual şi nu se elaborează un plan pe termen lung împreună cu specialiştii din domeniu.
"Faptul că un prim-ministrul nu îşi face meseria, nu face apel la ceea ce înseamnă oamenii de specialitate, echipele de specialitate, la calcule care sunt bine documentate, la modele de simulare pentru a elabora un plan pe termen mediu, 5-10 ani, care să conducă la stăpânirea fenomenului de inundaţii, după părerea mea este o iresponsabilitate din partea dumnealui" a spus Petre Roman.