Recorduri negative în România în privinţa cazurilor de infectare
Recorduri negative în România în privinţa cazurilor de infectare cu COVID-19.
Articol de Radiojurnal, 08 Octombrie 2021, 19:51
357 de persoane infectate cu coronavirus au murit de ieri până astăzi la prânz în România.
Este cel mai mare număr de decese la 24 de ore înregistrate de la începutul epidemiei şi până acum.
În privinţa cazurilor noi, astăzi au fost anunţate peste 13.850, ceva mai puţine decât zilele trecute, dar încă nu se poate vorbi de o stabilizare a situaţiei, spun specialiştii.
Recorduri negative s-au stabilit în fiecare dintre ultimele 3 zile în privinţa numărului de pacienţi cu COVID-19 internaţi în spitale.
Erau aproape 15.470 la prânz.
S-a atins un nou nivel maxim şi la TI, unde primesc îngrijiri peste 1.560 de oameni.
În spitale se caută acum nu doar soluţii de suplimentare a paturilor, ci şi cel mai mic spaţiu ce ar putea fi folosit pentru îngrijirea bolnavilor.
Cristina Dumitrescu a sintetizat informaţiile despre situaţia din unităţile sanitare, aflate sub un permanent asediu, iar în aceste condiţii, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, Florin Roşu, consideră că trebuie luate măsuri radicale.
Florin Roşu: Este momentul iniţierii unui lockdown de cel puţin două săptămâni, acest lucru fiind dublat de obligativitatea vaccinării unor categorii profesionale, cum ar fi cadrele medicale, cadrele didactice, dar şi alte categorii profesionale, care sunt expuse riscului şi contactului interuman prelungit.
Reporter: La Iaşi, situaţia este gravă, oar la Spitalul de Boli Infecţioase, acolo unde sunt trataţi pacienţii cu COVID-19, un pat liber se ocupă aproape imediat. În mai multe oraşe din România, ambulanţele care aduc pacienţi COVID aşteaptă ore întregi în faţa spitalelor. De exemplu, la Spitalul Universitar din Bucureşti, unul dintre cele mai mari din ţară, unde toate paturile destinate bolnavilor cu coronavirus sunt ocupate, 60 de pacienţi COVID sunt în Camera de Gardă şi doar 3 dintre ei nu au nevoie de oxigen suplimentar.
Dr. Magdalena Mansour: Pacienţii sunt grav şi nu avem posibilitatea să-i trimitem acasă, adică nu sunt pacienţi care se prezintă doar pentru a fi investigaţi şi primesc o reţetă. Sunt pacienţii cel mai grav.
Reporter: În judeţul Timiş, Serviciul de Ambulanţă a avut ieri peste 1.000 de solicitări - afirmă subprefectul Ovidiu Drăgănescu. El avertizează că în unele localităţi de lângă Timişoara rata de infectare se apropie chiar de 20 la mia de locuitori.